Jak prawidłowo mrozić grzyby i owoce? Potrzebne będą worki i gorąca woda

Żeby móc dłużej cieszyć się smakiem ulubionych owoców i zbieranych z zapałem grzybów, wystarczy je zamrozić. Jednak warto przypomnieć sobie, jak to prawidłowo zrobić.

Ceny grzybów i owoców poza sezonem przerażają, dlatego zwykle kupujemy je rzadko. Większość z nas woli zamrozić produkty i cieszyć się nimi bez uszczerbków na domowym budżecie. Jednak żeby owoce i grzyby zachowały swój smak i właściwości odżywcze, trzeba zapamiętać kilka zasad ich mrożenia.

Jak mrozić grzyby?

Przed włożeniem grzybów do zamrażalnika trzeba je dokładnie oczyścić oraz osuszyć. Większe należy pokroić w drobniejsze części. Maślaki powinno się obrać ze śliskiej skóry. Kiedy nasze zbiory będą już oczyszczone i pokrojone należy je przegotować. Dzięki temu po zamrożeniu nie staną się gorzkie.

Grzyby należy wrzucić do wrzątku i odczekać kilka minut, następnie odcedzić, ochłodzić zimną wodą,a kiedy będą całkowicie suche włożyć do woreczków i zamrozić.

Jak mrozić owoce sezonowe?

Jeśli chodzi o owoce, trzeba pamiętać, że do mrożenia nadają się wyłącznie świeże  i dojrzałe produkty. Owoce z pestkami przed włożeniem do zamrażalnika należy wydrylować. Z kolei jak podaje portal kobieceinspiracje.pl, maliny trzeba namoczyć przed mrożeniem w misce z rozpuszczoną łyżeczką soli, dzięki temu nie przetrwają w nich larwy. Owoce należy pakować na płasko, aby się nie stykały. Po dwóch dniach mrożenia można przesypać je do pudełka, w którym będą bardziej "ściśnięte".

W czym mrozić grzyby i owoce?

Najlepiej do mrożenia nadają się woreczki i pojemniki, które wyróżniają się szczelnością. Dzięki temu owoce i grzyby zatrzymają swój zapach i smak oraz nie "przejmą" aromatów innych produktów z lodówki. 

Mrożonki z owocami należy przechowywać maksymalnie 10 miesięcy, grzyby mogą zostać w zamrażalniku tylko pół roku. Smacznego!

Czujesz, kiedy jedzenie jest słodkie, słone, gorzkie lub kwaśne, ale czy wiesz kiedy jest umami?

Więcej o:
Komentarze (2)
Jak prawidłowo mrozić grzyby i owoce? Potrzebne będą worki i gorąca woda
Zaloguj się
  • Tamara Jagoda

    Oceniono 5 razy 5

    Fantastyczne porady ! :) Z tym, że ja "całkowicie suche" grzyby trzymam w słoiku. To źle ? :)

  • przemo_opole

    Oceniono 3 razy 3

    " trzeba namoczyć przed mrożeniem w misce z rozpuszczoną łyżeczką soli, dzięki temu nie przetrwają w nich larwy" - co z tego, że nie przetrwają skoro i tak je zjemy. Niestety, trzeba do każdej malinki zajrzeć, czy coś tam nie mieszka...

    Mrozi się najlepiej na tacach wyłożonych folią spożywczą i po paru godzinach do woreczków. Wiśni też nie trzeba drylować przed, można po rozmrożeniu, w zależności od zastosowania.

    Ot, takie porady, aby coś napisać...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX