Potrawy Wigilijne. Jakie 12 potraw jemy według tradycji? [LISTA]

Tradycyjne 12 potraw wigilijnych. Które dania muszą pojawić się na wigilijnym stole? Tradycji jest wiele, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, które dania są nieodłącznym elementem Wigilii w każdym polskim domu.

Zgodnie z tradycją w każdym polskim domu na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Oczywiście, dla wielu z nas to za wiele, jednak tradycja to tradycja. To, jakie dania jemy w czasie Wigilii zależy m.in od regionu, w którym mieszkamy lub w którym się wychowaliśmy, jednak za tradycyjną "dwunastkę" uchodzą potrawy wigilijne, które znane są niemal każdemu mieszkańcowi Polski.

Lista potraw wigilijnych. Co powinniśmy przygotować?

Tradycyjne potrawy wigilijne to:

  • Karp smażony lub karp w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa lub zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Krokiety
  • Paszteciki z grzybami
  • Śledzie
  • Ryba po grecku
  • Makowiec
  • Kutia
  • Sałatka jarzynowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Lista ta jest dyskusyjna i w każdym domu wygląda nieco inaczej. Mieszkańcy wybrzeża jedzą więcej ryb, z kolei w Wielkopolsce popularne są tzw. makiełki. Wielu Ślązaków nie wyobraża sobie Wigilii bez moczki, natomiast tradycyjnie we wsiach mazowieckich robi się tzw. rwaki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków. Osoby, które mieszkają w pobliżu Pienin przygotowują tradycyjną fasolę z suszonymi śliwkami, a na Sądecczyźnie jada się czasem łazanki z kapustą. Wigilijne stoły w całej Polsce pokazują jak różnorodna i bogata jest polska kuchnia.

Więcej o: