Gdzie w Polsce zjemy te tradycyjne regionalne potrawy? Po tym quizie zrobicie się głodni

1 / 12

Rogale świętomarcińskie najlepiej smakują w dniu Świętego Marcina, 11 listopada. To najsłynniejszy wypiek:

2 / 12

Manty, czyli gotowane na parze pierogi, to przysmak polskich tatarów. W której części Polski ich szukać?

3 / 12

Moczka to deser robiony z piernika i bakalii. Podobno ile gospodyń, tyle jej wersji. Żeby ją zjeść, wystarczy odwiedzić:

4 / 12

Jedliście kiedyś marcinka? To wysokie, zbudowane z kilkudziesięciu placków, przekładane śmietanowym kremem ciasto. Pyszności! Szukać go można w:

5 / 12

Nazwa tej potrawy wiele mówi o jej pochodzeniu. Gdzie zjemy pyry z gzikiem?

6 / 12

Gdzie zjemy pyszne ciepłe moskole z masłem czosnkowym?

7 / 12

Wielkie, nadziewane mięsem kluski - kartacze - zjemy ze smakiem (i najemy się obficie) w:

8 / 12

Które duże polskie miasto słynie z obwarzanków?

9 / 12

Ten deser zawdzięcza swoją nazwę... ulicy. Pyszne ciasto, krem, czekolada i kleks bitej śmietany... To oczywiście wuzetka! A pochodzi z:

10 / 12

Pszenny placek z cebulką i makiem? Jeśli kiedyś jedliście cebularze, wiecie, jakie są pyszne. To przysmak typowy dla:

11 / 12

Holuszki to opiekane na złoto ziemniaczane kluseczki. Podaje się je ze śmietaną i owocami. A zajadają się nimi mieszkańcy:

12 / 12

Czy wiecie czym są golasy? To pyszne placuszki z tłuczonych ziemniaków i kaszy gryczanej. Pochodzą z:

Czy wiecie, co zjeść na wycieczce do Poznania? A czym zajadają się na Podlasiu? Te potrawy to regionalne przysmaki. Spróbujcie dopasować je do miejsca w Polsce!