Nieważne, czy lubicie torty, czy nie. Nieważne, czy liczycie się z każdą kalorią, czy możecie jeść ich dowolne ilości. Torty robione przez Olgę Noskową z Ufy w Rosji są zbyt piękne, żeby je zjeść. Zresztą, zobaczcie sami. To prawdziwa uczta dla oczu!!
Może i jest to sam cukier. Ale powiedzcie szczerze - jakie to ma znaczenie? Najpiękniejsze torty na świecie robi Olga Noskowa z Rosji!
Choć do samej Rosji daleko nie mamy, to jednak Ufa leży zdecydowanie poza naszym zasięgiem - a już na pewno opcja zamówienia u pani Olgi takiego cuda póki co nie wchodzi w grę. Ale co powiecie na to, że wy też możecie zrobić takie ciasto w domu? Czy to nie brzmi dobrze?
Marmurkowa lub lustrzana polewa wbrew swojemu wyglądowi, nie jest wcale bardzo trudna do zrobienia. Oczywiście, potrzebujecie ciasto, które będzie można pokryć lukrem. Olga korzysta z miksu różnych warstw biszkoptowych i ptasiego mleczka. Lukrem pokrywa też wielosmakowe masy serowe, masy marcepanowe, owocowe galaretki... Brzmi dobrze? Poczekajcie, zaraz podamy przepis na polewę!
Co z tym wszystkim zrobić?
Rozpuść żelatynę w 120ml wody. Zagotuj glukozę i cukier w 150ml wody. Zdejmij z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj mleko skondensowane. Wylej miksturę na pokruszoną czekoladę, żeby ją rozpuścić.
Ostatni krok to usunięcie bąbelków, które powstały. Blenduj, aż masa będzie całkowicie gładka. Utrzymuj polewę w stałej temperaturze około 36 C - jeśli oblejesz ciasto chłodniejszą, lukier zbyt szybko zastygnie i ciasto nie będzie idealnie gładkie.
Jak uzyskać tęczowe warstwy? Olga polewa ciasta lukrem o różnych kolorach - warstwa po warstwie. Metodą prób i błędów udało jej się wypracować sposób
Oczywiście, Olga Noskowa nie jest jedyną na świecie mistrzynią cukiernictwa, która robi takie cuda. A jednak to ona w ostatnich dniach podbiła serca internautów na całym globie. Wszystko za sprawą portalu Bored Panda, na której ktoś (może zachwycony klient?) pokazał jej błyszczące dzieła sztuki. I wtedy zaczęło się. Olga dzisiaj codziennie dostaje tysiące zapytań - a czasem wręcz błagań - o dostarczenie tortu na drugą stronę Ziemi
Olga Noskowa swoją przygodę z profesjonalnym cukiernictwem zaczęła niedawno - zaledwie rok temu, w marcu 2015.
Zawsze lubiłam piec ciasta - mówi portalowi BuzzFeed News
Na początku zrobiła kilka ciast a ich zdjęcia umieściła na Instagramie. Reakcje ludzi zawsze były takie same. Wszyscy zachwycali się i chcieli więcej. Nagły skok popularności zaskoczył ją samą - pomogła w tym nawet sama Britney Spears! Teraz Olga zaczyna myśleć, jak poszerzyć swoją działalność poza Ufę. A chyba nie macie wątpliwości, że powinna to zrobić
Przyznajcie się - trochę wam pociekła ślinka. Przyznajemy, że najpewniej jest to sam cukier z cukrem w cukrze i jeszcze doprawiony cukrem. Ale nie ma to znaczenia. Te ciasta są zdecydowanie zbyt idealne, żeby je jeść. Należy je podziwiać, jak dzieła sztuki
Jeśli jeszcze nie macie dość, koniecznie sprawdźcie konto Olgi Noskowej na Instagramie. I trwajcie w zachwycie!