Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu?

Banan jaki jest, każdy wie. Tak samo ananas, brukselka czy kakao. Ale kupujemy je w sklepie już dawno zerwane z drzewek i krzaczków. Jak zatem wyglądają, zanim trafią na nasz stół? Niektóre na pewno będą sporym zaskoczeniem...
Brukselka Brukselka Fot. Wikimedia Commons | Peretz Partensky | CC BY 2.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu?

Banan jaki jest, każdy wie. Tak samo ananas, brukselka czy kakao. Ale kupujemy je w sklepie już dawno zerwane z drzewek i krzaczków. Jak zatem wyglądają, zanim trafią na nasz stół? Niektóre na pewno będą sporym zaskoczeniem...

Zacznijmy od czegoś bardzo prostego - oto brukselka.

W Polsce to jedno z popularniejszych warzyw, choć nie każdemu smakuje. Tak naprawdę nazywa się ''kapustą warzywną brukselską''. Ale jak się tak zastanowić, to nie tylko nie wiemy, jaka jest jej pełna nazwa, ale również jak wygląda, zanim kupimy ją w sklepie. Brukselka rośnie na długiej, nawet metrowej łodydze. Te malutkie kapustki obrastają ją spiralnie

Kapusta warzywna brukselskaFot. Wikimedia Commons | Velvet | CC BY 3.0

Kiwi Kiwi Fot. Wikimedia Commons | A.j.morris | CC BY 3.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Plantacje kiwi

Niewielkie, zielone owoce przebyły długą drogę, zanim trafiły do Europy. Początkowo hodowano je w Chinach i dopiero na początku XX wieku stały się popularne poza Krajem Środka. Najpierw trafiły do Nowej Zelandii, potem do Kalifornii w USA i dopiero potem do Europy.

KiwiZdjęcie w domenie publicznej | CC0 1.0 | Pixabay

Owoce kiwi zbierane są ręcznie. Rosną wsparte przez metalowe stelaże. Bez nich delikatne pnącza połamałyby się, ponieważ w przemysłowej hodowli kiwi potrafi hojnie obrodzić

KiwiFot. Wikimedia Commons | Viaouest | CC BY 4.0

Ananas Ananas Fot. Wikimedia Commons | ~Pyb | CC BY 2.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Ananas

Niemalże 75 proc. ananasów, jakie przybywa na rynek europejski, pochodzi z Kostaryki. Jeśli myślicie, że ananasy rosną na drzewach, to nie możecie być bardziej w błędzie. Ananasowe pola mierzą sobie zaledwie półtora metra wysokości

Kwiat ananasaOwoc ananasa, zanim urośnie | Fot. Wikimedia Commons | Ramesh NG | CC BY 2.0

Pole ananasówPole ananasowe | Fot. Wikimedia Commons | JGKlein | zdjęcie w domenie publicznej

Wanilia Wanilia Fot. Wikimedia Commons | Bouba | CC BY SA 1.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Wanilia

Wanilia, zaraz po szafranie, jest jedną z najdroższych przypraw świata. Wszystko dlatego, że jej zapylanie i zbiory wykonuje się wyłącznie ręcznie. Krzaki wanilii kwitną każdej wiosny. kiedy kwiaty się otworzą, pracownicy mają zaledwie 12 godzin na ich ręczne zapylenie. Jeden krzaczek produkuje od 50 do 100 lasek waniliowych rocznie. Strąki przed sprzedażą są poddawane suszeniu, podczas którego uzyskują charakterystyczny ciemnobrązowy kolor. W środku strąka znajdują się aromatyczne nasiona

Wanilia w warunkach naturalnychWanilia w warunkach naturalnych | Fot. Wikimedia Commons | David Monniaux | CC BY SA 3.0

''Fasolki'' waniliowe''Fasolki'' waniliowe | Fot. Wikimedia Commons | Bouba | CC BY SA 1.0

Sezam Sezam Fot. Wikimedia Commons | Anna Frodesiak | CC0 1.0 Domena Publiczna

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - ''Niezniszczalny sezam''

Sezamki to dla wielu z nas przysmak dzieciństwa. Ziarenka sezamu połączone są roztopionym cukrem lub miodem. Jednak jak wygląda sezam, zanim zamieni się w sezamki?

Sezam udomowiono jako jedną z pierwszych roślin prawie 4 tysiące lat temu. Potrafi przetrwać nawet tam, gdzie inne rośliny nie dają rady. Dlatego też nazywany jest ''niezniszczalnym''

Pole sezamuPole sezamu | Fot. Wikimedia Commons | Krish Dulal | CC BY SA 3.0

Pistacje Pistacje Fot. Wikimedia Commons | Paolo Galli | CC BY SA 3.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Pistacjowe kiście

Pistacje rosną w kiściach na niewielkich drzewkach. Przybyły do Europy ze Wschodniej Azji już w czasach starożytnej Grecji. Nasiona pistacji, które jemy, mylnie nazywamy ''orzeszkami''.

Sad pistacjowySad pistacjowy | Fot. Christos Loufopoulos | Flickr | CC BY 2.0

Drzewka pistacjowe rosną na niewielkich plantacjach - podobnie, jak oliwki. Nasiona strząsa się z drzew i suszy na słońcu. Następnie są one prażone

Kiść pistacjiKiść pistacji | Fot. Wikimedia Commons | Alamout | CC0 1.0 Domena Publiczna

Nanercz zachodni Nanercz zachodni Fot. Wikimedia Commons | Frankrae | CC0 1.0 Domena Publiczna

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Orzeszki nanercza zachodniego

Słodkie orzeszki nerkowca mają bardzo charakterystyczny kształt. Rosną na drzewie (dokładniej na nanerczu zachodnim). Nanercz produkuje niewielkie, 10-centymetrowe owoce, nazywane jabłkami nanerczowymi, z których każde ma na spodzie jedno nasiono. Zamknięte jest ono w łupinie, która ma bardzo żrący, żywiczny sok. Robi się z niego olej przemysłowy

Owoc nerkowcaOwoc nerkowca | Fot. Wikimedia Commons | Eric Gaba | CC BY 3.0

Kakao Kakao Fot. Eco-Turizm

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Kakao

Znamy je głównie jako proszek. Tymczasem owoce kakaowca zupełnie nie zapowiadają tego, że powstanie z nich pyszna czekolada lub słodki napój. Ale od owocu kakaowca do czekolady jest bardzo długa droga. Ziarna kakao są prażone a potem miażdżone na miazgę kakaową. Miazgę łączy się z masłem kakaowym, długo podgrzewa i... powstaje czekolada

Owoce kakaowcaOwoce kakaowca | Fot. Wikimedia Commons | Luis Ovalles | CC BY SA 3.0

Owoc kakaowcaOwoc kakaowca | Fot. Zdjęcie w domenie publicznej | Ministerstwo Rolnictwa USA

Kwiat banana Kwiat banana Fot. Wikimedia Commons | Ruestz | CC BY SA 3.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Krzywizna banana

Jeśli myślisz, że banany rosną na drzewie bananowca, to jesteś w błędzie. Banan w ogóle nie jest drzewem. To gigantyczna bylina - jak krokus czy truskawka. Owoce bananowca powstają w sposób tradycyjny z kwiatów. Te mogą mieć nawet 80 cm długości! Kiedy ogromne czerwone płatki opadną, odkrywają niedojrzałe jeszcze owoce bananowca. Jeszcze dwa miesiące i będą gotowe do zebrania

Dziko rosnący bananDziko rosnący banan z pestkami | Fot. Wikimedia Commons | Warut Roonguthai | CC BY SA 3.0

Kwiat bananowcaKwiat bananowca | Fot. Wikimedia Commons | Thelmadatter | CC BY 3.0

Kwiat imbiru Kwiat imbiru Fot. Wikimedia Commons | Venkatx5 | CC BY SA 3.0

Te rośliny zna każdy. Ale czy wiesz, jak wyglądają, zanim wylądują na twoim talerzu? - Ostry imbir

Wszyscy wiedzą, jak wygląda kłącze imbiru. Jednak jak wygląda ta jego część, która wystaje ponad powierzchnię ziemi?

Zerwany imbirZerwany imbir | Fot. Wikimedia Commons | Sengai Podhuvan | CC BY SA 3.0

Imbirowe polePole imbiru | Fot. Wikimedia Commons | Rajbrijesh | CC BY SA 3.0

Imbir może mieć nawet metr wysokości. Kłącza wykopuje się, kiedy roślina przejdzie w stan zimowego spoczynku. Oczyszcza się je wtedy w wodzie, dzięki czemu sklepowy imbir wygląda, jakby nigdy nie rósł w ziemi