Spodobało Ci się?
Za cieknący nos po zjedzeniu czegoś ostrego odpowiedzialne są dwa przyjemnie brzmiące związki chemiczne: kapsaicyna oraz izotiocyjanian allilu. Jeśli jesz ostrą papryczkę albo wasabi, to właśnie im możesz podziękować za pikantny smak.
Te związki chemiczne oddziałują na receptory bólu na naszych językach i w jamie ustnej. Do mózgu szybko zostaje wysłany sygnał, że w organizmie pojawiło się coś, co najlepiej byłoby szybko z niego usunąć.
Włącza się mechanizm obronny i zaczynamy produkować więcej kwasu żołądkowego oraz śliny. Wreszcie naczynia krwionośne w nosie otwierają się bardziej, co z kolei powoduje wytwarzanie zwiększonej ilości śluzu. Na efekt nie trzeba długo czekać.
Cieknie nam z nosa.
fot. pixabay.com fot. pixabay.com fot. pixabay.com
OK, ale dlaczego mi cieknie z nosa po jednej papryczce, a znajomy może zjeść kilka bez problemu?
Wszystko zależy od ilości wspomnianych już receptorów na języku. Jeśli masz ich więcej, jesteś po prostu bardziej wrażliwy na pikantne jedzenie. Jeśli mniej, twój organizm będzie też słabiej podatny na działanie ostrej żywności.
Smacznego!