Pierogi ruskie inaczej. Mamy dla Ciebie rodzinny przepis z 1920 roku

Po prostu pycha!

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. My jednak mamy dla Ciebie rodzinny przepis na to danie, który pochodzi z 1920 roku :)

Do ich zrobienia potrzebujesz:

(farsz)

1 kg ziemniaków
1 kg twarogu
2 szt cebuli
Pieprz i sól do smaku
Szczypta cukru

(ciasto)

1 kg mąki pszennej
600 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, pokrój je na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu utłucz je na gładką masę. Następnie dodaj twaróg i wymieszaj wszystko. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj płaską łyżeczkę cukru. Poczekaj aż cebula zrobi się złocista. Następnie dodaj ją do ziemniaków i twarogu. Teraz czas na przyprawy: sól i pieprz.

Ciasto rozwałkuj na grubość do 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzuć je do garnka wypełnionego wrzącą, osoloną wodą. Gdy tylko Twoje wyroby wypłyną na wierz, możesz je śmiało wyjmować :)

Smacznego :)