Potrzebne będą 4 czerwone cebule, nóż, deska do krojenia, miska, odrobina oliwy z oliwek, ocet balsamiczny (2 łyżki), foremka do pieczenia lub naczynie żaroodporne, odrobina masła do jego nasmarowania, szczypta soli i pieprzu oraz folia aluminiowa.
Do tej sztuczki najlepiej użyć czerwonej cebuli, bo ma piękny kolor i bardziej będzie na sam koniec przypominać kwiat.
Lilia wodna z cebulki fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Najpierw trzeba obrać cebulę ze skórki i odciąć jej dolną część, tak żeby warzywo mogło stać na blacie bez turlania.
Następny krok to nacinanie cebuli, ale co bardzo ważne, tylko do połowy jej wysokości. Najpierw nacinamy ją na 2 połówki.
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Następnie nacinamy te połówki ponownie, tak by uzyskać cebulę rozciętą do połowy wysokości na 4 części.
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Powtarzamy ten proces, aż w końcu uzyskamy cebulkę z 8 cząstkami, które będą rozdzielone na większości swojej wysokości, jednak połączone u podstawy.
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Kiedy wszystkie cebulki będą nacięte ułóżcie je w misce a następnie polejcie je oliwą z oliwek i 2 łyżkami octu balsamicznego.
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Następnie wszystko delikatnie wymieszajcie, tak, żeby cebule się nie rozpadły, ale dobrze zaabsorbowały oliwę i ocet. Nie wylewajcie tego, co zostanie, kiedy skończycie! Przyda się bezpośrednio przed pieczeniem!
Potem wysmarujcie naczynie żaroodporne albo blaszkę masełkiem i ułóżcie na nim cebule, tak żeby pozostawała między nimi przestrzeń. Miejsce będzie potrzebne, kiedy zaczną się rozchylać pod wpływem temperatury.
Zanim wsadzicie formę do piekarnika, polejcie cebulki oliwą z octem balsamicznym, które zostały po pierwszym mieszaniu :)
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Na koniec posypcie cebule odrobiną soli i pieprzu do smaku, a potem przykryjcie naczynie folią aluminiową (inaczej cebulki się zwęglą). Pieczcie je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po tym czasie zdejmijcie folię z naczynia i pieczcie kwiaty z cebuli jeszcze przez 10 minut.
Kwiaty z cebuli fot. fot. yoyomax12 | youtube.com | kadr
Gotowe kwiaty wyglądają zupełnie niczym lilie wodne! Mogą służyć za piękną dekorację innych dań, albo jako osobna atrakcja posiłku - np. jako efektowna przekąska. Oliwa i ocet balsamiczny bowiem nadają im cudownego smaku. Żeby dodać im więcej uroku, można posypać je jeszcze kaparami.