Obierasz ziemniaki i wrzucasz je do wody, żeby się ugotowały? To błąd, przez który cierpi Twoje zdrowie

Wszyscy obierają ziemniaki przed ugotowaniem. Okazuje się, że to duży błąd.

Gotowanie ziemniaków to na pozór jedna z najłatwiejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Nawet najmniej utalentowani kucharze mogą przydać się podczas przygotowania obiadu i zająć się tym popularnym warzywem. Nic bardziej mylnego.

Większość z nas popełnia podstawowe błędy podczas przyrządzania ziemniaków. Zazwyczaj obieramy warzywo, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody, aby się ugotowały. Niestety wiele na tym tracimy.

Jak zauważa wp.pl, obierając ziemniaki pozbywamy się nie tylko skórki, ale też wartości odżywczych i witamin, które są w niej zawarte. Aby zachować ich jak najwięcej należy gotować warzywa w całości, a obierać je dopiero na końcu.

Co więcej, jeśli obraliście za dużo kartofli i chcecie zostawić część na kolejne dni, również powinniście pamiętać o jednej z zasad. Do miski pełnej zimnej wody i obranych ziemniaków, wlejcie kilka kropel octu. Dzięki temu warzywo będzie nadawało się do jedzenia nawet 4 dni po obraniu.

Więcej o: