Gotowanie ziemniaków to na pozór jedna z najłatwiejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Nawet najmniej utalentowani kucharze mogą przydać się podczas przygotowania obiadu i zająć się tym popularnym warzywem. Nic bardziej mylnego.
Większość z nas popełnia podstawowe błędy podczas przyrządzania ziemniaków. Zazwyczaj obieramy warzywo, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody, aby się ugotowały. Niestety wiele na tym tracimy.
Jak zauważa wp.pl, obierając ziemniaki pozbywamy się nie tylko skórki, ale też wartości odżywczych i witamin, które są w niej zawarte. Aby zachować ich jak najwięcej należy gotować warzywa w całości, a obierać je dopiero na końcu.
Co więcej, jeśli obraliście za dużo kartofli i chcecie zostawić część na kolejne dni, również powinniście pamiętać o jednej z zasad. Do miski pełnej zimnej wody i obranych ziemniaków, wlejcie kilka kropel octu. Dzięki temu warzywo będzie nadawało się do jedzenia nawet 4 dni po obraniu.