Claire Ptak prowadzi własną cukiernię we wschodnim Londynie. To właśnie ją poprosił książę Harry i jego narzeczona Meghan Markle o zrobienie tortu weselnego. Utalentowana cukierniczka o polskich korzeniach ma wykonać tort "o wiosennym smaku" na 19 maja, na dzień ślubu młodej pary. Pokryje go kremem maślanym i świeżymi kwiatami.
Podobno w rodzinie królewskiej panuje tradycja częstowania gości na ślubie tortami owocowymi. Wypiek od Claire Ptak będzie pierwszym, który tę tradycję złamie. Co mówi sama cukierniczka o zaszczycie, jakiego dostąpi?
Słowa nie wyrażą, jak jestem zachwycona tym, że zostałam wybrana do zrobienia tortu dla księcia Harry'ego i panny Markle. Cieszy mnie również, że tak jak ja zwracają uwagę na pochodzenie produktów, ich dostępność, sezonowość i - co najważniejsze - wyborny smak.
Claire Ptak prowadzi w Londynie cukiernię "organiczną" - używa wyłącznie składników pochodzących od zaufanych dostawców, którzy nie używają pestycydów i prowadzą organiczne hodowle, dba o to, żeby korzystać z produktów sezonowych. Co oferuje Violet Bakery?
Pieczemy z organicznej mąki,cukru, mleka i jajek. Produkty, których używamy, również są organiczne - np. laski wanilii z Madagaskaru i czysta melasa. Nasze kremy maślane, które zdobią ciasta urodzinowe, cupcake'i, ciasteczka i biszkopty, zmieniają smak wraz z porą roku. Robimy je z ubitego masła i cukru, następnie dodajemy owocowe puree, stopioną ciemną czekoladę, świeżo zrobione espresso, owocowe napary albo słony karmel, zrobiony z solą morską.
Tylko spójrzcie na te pyszności!
Wygląda smacznie? Jeszcze jak! Aż szkoda, że nie dostaliśmy zaproszenia na ślub Harry'ego i Meghan :)