Jeśli staracie się ograniczać puste kalorie w swojej diecie, jednak trudno Wam zrezygnować ze słodyczy, polecamy zdrowszą wersję domowego ciasta znalezioną na doceniac.com. Bananowy placek upieczecie bez użycia mąki, cukru oraz mleka. Sprawdźcie przepis!
* 4 banany
* 225ml oleju
* 4 jajka
* 400g płatków owsianych, najlepiej drobnych
* 1 szklanka rodzynek
* 2 łyżki sody oczyszczonej
* Szczypta cynamonu do smaku
* masło lub margaryna do wysmarowania blachy
Nastaw piekarnik na temperaturę 175 stopni Celsjusza i poczekaj aż się nagrzeje.
Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub margaryną.
Zmiksuj banany, olej i jajka na gładką masę.
Wsyp do masy rodzynki, płatki, cynamon i sodę, a potem wszystko wymieszaj.
Wlej ciasto do formy i piecz przez 35 minut.
Możesz ozdobić wierzch wypieku świeżymi bananami. Pamiętaj jednak, żeby najpierw posmarować je sokiem z cytryny, dzięki temu dłużej zachowają kolor.
Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl