Da się upiec pyszne ciasto bananowe bez mąki, cukru i mleka. Znamy przepis

Suszone banany robią furorę w formie przekąsek czy dodatków do płatków śniadaniowych. Również chleb bananowy smakuje większości nawet posiadaczy wybrednych podniebień. Kolejny bananowy hit to ciasto.

Jeśli staracie się ograniczać puste kalorie w swojej diecie, jednak trudno Wam zrezygnować ze słodyczy, polecamy zdrowszą wersję domowego ciasta znalezioną na doceniac.com. Bananowy placek upieczecie bez użycia mąki, cukru oraz mleka. Sprawdźcie przepis!

Składniki:

* 4 banany
* 225ml oleju
* 4 jajka
* 400g płatków owsianych, najlepiej drobnych
* 1 szklanka rodzynek
* 2 łyżki sody oczyszczonej
* Szczypta cynamonu do smaku
* masło lub margaryna do wysmarowania blachy

Wykonanie

Nastaw piekarnik na temperaturę 175 stopni Celsjusza i poczekaj aż się nagrzeje.

Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub margaryną.

Zmiksuj banany, olej i jajka na gładką masę.

Wsyp do masy rodzynki, płatki, cynamon i sodę, a potem wszystko wymieszaj.

Wlej ciasto do formy i piecz przez 35 minut.

Możesz ozdobić wierzch wypieku świeżymi bananami. Pamiętaj jednak, żeby najpierw posmarować je sokiem z cytryny, dzięki temu dłużej zachowają kolor.

Smacznego!

Drodzy Czytelnicy!

Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.

Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl

Melasa, ksylitol, syrop z agawy? Który z zamienników cukru jest najzdrowszy? Na pewno nie cukier brązowy!

Więcej o: