Pizza Chicago. Polacy zakochali się w tym przepisie, to hit sieci

Teraz każdy łatwo i szybko może ją zrobić w domu.

Amerykańskie miasto Chicago słynie ze swojego własnego pomysłu na pizzę, który naprawdę jest wyjątkowy. Na stronie Wykop.pl pojawił się właśnie przepis na Pizzę Chicago Deep Dish.

Żeby ją zrobić potrzebujecie dużo sera, wysokiego naczynia (ale może być też patelnia) oraz dodatków, które serce Wam podpowie, lub tych z przepisu.

Pizza w stylu chicagowskiem wyróżnia się od innych tym, że piecze się ja w piekarniku w wysokiej patelni. W sumie bardziej przypomina ciasto niż pizzę, ale to łączy się z tym, jak gruba wychodzi. Także składniki układa się odwrotnie niż w wypadku standardowych pizz.

Podstawą tutaj będzie mozarella - kładzie się jej grubą warstwę, a potem układa na niej resztę składników.
A jakie to będą wspaniałe składniki? Na stronie Road Trip Bus proponują takie:

1 puszka pomidorów
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
15 gram cebuli
1 ząbek czosnku
150 g suchego sera mozzarella pokrojonego w plastry
150 g tartego sera mozzarella
15 g parmezanu

I do wyboru:

40 g chorizo
35 g pieczarek
40 g boczku

Na ciasto będą potrzebne:

2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
180 g mąki typu 500
8 g świeżych drożdży albo 4 g suszonych

INSTRUKCJE:

Żeby zrobić ciasto trzeba wymieszać drożdże w ciepłej wodzie. Wlewamy je do miski i mieszamy z olejem. Do tego dosypujemy mąkę i mieszamy powoli, żeby nie było grudek. A potem ugniatamy ciasto.

KUlkę z ciastem wkladamy do naoliwionej miski i zakrywamy szczelnie folią. Zostawiamy w temperaturze pokojowej godzinę, żbey wyrosło.

A potem robimy sos.

Siekamy cebulę, kroimy czosnek i mieszamy z pomidorami z puszki. Wsypujemy jeszcze oregano i bazylię, a potem wszystko razem blendujemy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na płaski placek. Nacieramy naczynie do wypiekania oliwą i kładziemy tam nasze ciasto. Układamy na nim mozarellę w plastrach, a na nią wrzucamy dodatki. Czyli naszą szyneczkę, pieczarki, boczek. Zasyypujemy je startym serem. I dopiero na to wylewamy sos.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 22 dstopni i włączamy grzanie góra-dół. Pieczemy to 25 minut. A potem jemy!

A tu jest film z instruktarzem na nieco inny wariant:

 

Drodzy Czytelnicy!

Wasz głos jest dla nas bardzo ważny.

Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl. Czekamy na każdą Waszą wiadomość. To dla nas bardzo ważne.

Czekamy na Wasze listy -

Redakcja Buzz.gazeta.pl

Tych 7 rzeczy o pizzy po prostu już nie wypada dłużej nie wiedzieć

Więcej o:
Komentarze (8)
Pizza Chicago. Polacy zakochali się w tym przepisie, to hit sieci
Zaloguj się
  • Oceniono 6 razy 6

    15 minut pieczenia w 22 stopniach? Każda pizzeria by tak chciała, jaka oszczędność na prądzie - tylko 22 stopnie. Latem to jedynie włożyć do wyłączonego pieca, a i to czasami z lodem, aby się nie przypaliła.

  • krakauerka

    Oceniono 5 razy 5

    "Instruktarzem" No i jak tu nie nazwać was bandą idiotów?

  • e._

    Oceniono 4 razy 4

    Gimbazie która czasem popisuje się tu "elokwencją" tym razem pomagał młodszy brat z podstawówki? Ilość żenujących błędów i skandalicznych literówek bije rekordy. Wstyd.

  • fuczang-0_0

    Oceniono 4 razy 4

    15 gram? Serio?

  • naz_niepoprawna

    Oceniono 3 razy 3

    Co za analfabeta napisał ten artykulik...

  • ref-lex

    0

    Polacy pokochali auto, bury, kalesony. Teraz zakochali sie w pizzy. Jeslii Polacy juz pokochali, po co ta reklama? Nie mowiac o tym, ze to, to kolo pizzy nie lezalo. Ale gazeta zainkasowala kase a czytelnik? To ciemna masa do bajerowania.

  • samodzielny68

    Oceniono 2 razy 0

    Z tego, że zdrowe bywa niesmaczne nie wynika, że niezdrowe zawsze jest pyszne!

  • klm747

    Oceniono 3 razy -1

    ten "artykuł" to kolejna prowokacja parszywych michnikowych gudłajów??
    i jeszcze sie dziwicie, że jest antysemityzm??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX