Pyszne makaroniki w sklepach są drogie, ale łatwo zrobić je w domu. Polacy wyszukują tego przepisu

Makaroniki to ostatnio bardzo popularne w Polsce, małe, puszyste ciasteczka. Wystarczy skrupulatnie trzymać się prostego przepisu na ten smakołyk, a będziemy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Niepozorne, okrągłe ciasteczka przywędrowały do nas z Francji, charakteryzują się pięknymi kolorami, twardą skorupką i miękkim jak chmurka środkiem. Są bardzo lekkie, puszyste, a połączone w "kanapkę" za sprawą delikatnego nadzienia pieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Nic dziwnego, że przepis na te pyszności jest jedną z najczęściej wyszukiwanych ostatnio rzeczy w sieci. 

Jak je przygotować?

Składniki

* 100 gramów zmielonych drobno migdałów
* 200 gramów cukru pudru
* 45 gramów cukru
* 100 gramów białek 

 

Przygotowanie

Jak podaje kuchnia.wp.pl, przed rozpoczęciem robienia przekąski, należy przygotować jajka i oddzielić żółtka od białek. Następnie białka należy zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Migdały maksymalnie zblendować lub użyć mąki migdałowej.

Sypkie składniki przesiać przez sitko i wyrzucić pozostałe grudki.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, potem stopniowo dodawać do niej cukier. 

Migdały i cukier puder przesypać do ubitej masy i wymieszać. 

Masę przelać do woreczka foliowego.

Na blachę do pieczenia położyć papier.

Wyciskać małe kółka z woreczka pełnego masy.

Zostawić makaroniki na godzinę, aby pokryły się błyszczącą powłoką.

Nagrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wstawić blachę na 13 minut. Makaroniki nie mogą się w tym czasie zarumienić.

Po upływie 13 minut wyjąć blachę i odczekać kolejne 20, aż ostygną.

Ostatni krok to przełożenie dwóch makaroników ulubionym kremem wedle uznania. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały konkretny kolor, należy dolać do masy wybrany barwnik spożywczy. W przeciwnym razie pozostaną białe. 

Drodzy Czytelnicy!

Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.

Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl

Melasa, ksylitol, syrop z agawy? Który z zamienników cukru jest najzdrowszy? Na pewno nie cukier brązowy!

Więcej o: