Niepozorne, okrągłe ciasteczka przywędrowały do nas z Francji, charakteryzują się pięknymi kolorami, twardą skorupką i miękkim jak chmurka środkiem. Są bardzo lekkie, puszyste, a połączone w "kanapkę" za sprawą delikatnego nadzienia pieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Nic dziwnego, że przepis na te pyszności jest jedną z najczęściej wyszukiwanych ostatnio rzeczy w sieci.
* 100 gramów zmielonych drobno migdałów
* 200 gramów cukru pudru
* 45 gramów cukru
* 100 gramów białek
Jak podaje kuchnia.wp.pl, przed rozpoczęciem robienia przekąski, należy przygotować jajka i oddzielić żółtka od białek. Następnie białka należy zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Migdały maksymalnie zblendować lub użyć mąki migdałowej.
Sypkie składniki przesiać przez sitko i wyrzucić pozostałe grudki.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę, potem stopniowo dodawać do niej cukier.
Migdały i cukier puder przesypać do ubitej masy i wymieszać.
Masę przelać do woreczka foliowego.
Na blachę do pieczenia położyć papier.
Wyciskać małe kółka z woreczka pełnego masy.
Zostawić makaroniki na godzinę, aby pokryły się błyszczącą powłoką.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wstawić blachę na 13 minut. Makaroniki nie mogą się w tym czasie zarumienić.
Po upływie 13 minut wyjąć blachę i odczekać kolejne 20, aż ostygną.
Ostatni krok to przełożenie dwóch makaroników ulubionym kremem wedle uznania. Jeśli chcemy, aby nasze ciastka miały konkretny kolor, należy dolać do masy wybrany barwnik spożywczy. W przeciwnym razie pozostaną białe.
Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl