Aby wesołe grillowanie w gronie rodziny i znajomych nie skończyło się niestrawnością lub nie doprowadziło do poważniejszych chorób, warto unikać niektórych produktów. Chociaż na co dzień raczej nie powinny nam zaszkodzić, to przygotowywane na grillu stają się niebezpieczne.
Newsweek podaje, że nie wolno grillować mięs i wędlin peklowanych saletrą, bo może to powodować raka. Substancja rozkłada się i wyzwala nitrozoaminy, które są silnie rakotwórcze.
Produkty mocno przetwarzane to także zły pomysł na grilla. Odpadają wszelkie marynowane wędliny, które również po bezpośrednim kontakcie z grillem mogą nam bardzo zaszkodzić.
Mrożone mięso i warzywa również należy przygotowywać w inny sposób. Przyrządzanie ich na grillu nie jest korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Należy unikać także ziemniaków, które zawierają akrylamid. Jak podaje onet.pl w wysokiej temperaturze substancja ulega wytrąceniu i może być przyczyną nowotworów.
Palący tłuszcz również może być źródłem szkodliwych substancji. Aby uniknąć go podczas grillowania, wystarczy stosować aluminiowe podstawki.
Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Dlatego chcemy pisać dla Was o rzeczach, które najbardziej Was interesują i są Wam najbliższe. Jeśli jest jakaś historia, którą chcecie nam opowiedzieć i się nią podzielić z innymi, jeśli jest jakaś sprawa, którą chcielibyście nagłośnić, jakiś problem, który chcecie rozwiązać - piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl