Kupujesz truskawki, a po kilku godzinach złościsz się, bo zaczynają się psuć i pokrywa je pleśń? Każdy miłośnik tych czerwonych owoców zna ten problem i pewnie nie raz zastanawiał się, czy da się go jakoś rozwiązać.
My mamy na to prostą (naprawdę, wręcz banalną!) odpowiedź. Jest coś, co można zrobić, by niewielkim kosztem i dosłownie w chwilę przedłużyć ich żywotność. Jak?
Potrzebujesz:
i oczywiście truskawek.
Wystarczy, że do dużej miski (lub innego naczynia) wlejesz ocet i wodę (w proporcjach 1:5) a następnie w mieszance tej zanurzysz truskawki. Owoce zostawiamy w wodzie na kilka minut, po czym delikatnie je przecieramy - na przykład papierowym ręcznikiem - i wkładamy do lodówki.
I gotowe.
Nie musimy przy tym obawiać się, że truskawki przejdą smakiem i zapachem octu. To im na szczęście nie grozi. Będą za to zdecydowanie dłużej świeże i smaczne. Więc... Do dzieła!
Truskawki Fot. PxHere | Domena Publiczna
Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl