Co zrobić, by truskawki nie psuły się tak szybko? Wystarczy odrobina octu

Truskawki psują się bardzo szybko, ale wcale nie muszą. Aby dłużej cieszyć się świeżymi owocami, wystarczy wcześniej zaserwować im kąpiel w mieszance wody i octu.

Kupujesz truskawki, a po kilku godzinach złościsz się, bo zaczynają się psuć i pokrywa je pleśń? Każdy miłośnik tych czerwonych owoców zna ten problem i pewnie nie raz zastanawiał się, czy da się go jakoś rozwiązać. 

My mamy na to prostą (naprawdę, wręcz banalną!) odpowiedź. Jest coś, co można zrobić, by niewielkim kosztem i dosłownie w chwilę przedłużyć ich żywotność. Jak?

Potrzebujesz:

  • miski
  • wody
  • octu

i oczywiście truskawek. 

Wystarczy, że do dużej miski (lub innego naczynia) wlejesz ocet i wodę (w proporcjach 1:5) a następnie w mieszance tej zanurzysz truskawki. Owoce zostawiamy w wodzie na kilka minut, po czym delikatnie je przecieramy - na przykład papierowym ręcznikiem - i wkładamy do lodówki.

I gotowe. 

Nie musimy przy tym obawiać się, że truskawki przejdą smakiem i zapachem octu. To im na szczęście nie grozi. Będą za to zdecydowanie dłużej świeże i smaczne. Więc... Do dzieła!

TruskawkiTruskawki Fot. PxHere | Domena Publiczna

Drodzy Czytelnicy!
Wasz głos jest dla nas bardzo ważny. Piszcie do nas na adres buzz_redakcja@gazeta.pl.
Czekamy na Wasze listy - Redakcja Buzz.gazeta.pl

Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę

Więcej o: