Hiszpańska sangria to świetny napój na upalne lato. Ten przepis zachwyci ciebie i twoich znajomych

Sangria to doskonały, owocowy i alkoholowy napój, którym raczą się Hiszpanie. Jest cudownie prosta do zrobienia samemu w domu. Oto przepis, który zrobisz w kilkanaście minut.

Hiszpańska sangria to napój prawie doskonały. Latem nic lepiej nie orzeźwia i nie ochładza. Jest pyszna, może mieć różne smaki, może być lub nie być z alkoholem - w zależności od upodobań. Zrobisz ją szybko, a wygląda tak efektownie, jakby jej przygotowanie miało zajmować wiele godzin.

Nic bardziej mylnego. Sangria to oryginalnie wino z owocami, podawane po schłodzeniu. Jak ją zrobić? Wypróbujcie nasz przepis - sprawdzi się świetnie w letnie upalne dni, kiedy potrzebujecie orzeźwienia.

Sangria - przepis krok po kroku

Sangria - składniki

Każdy Hiszpan ma tak naprawdę swój ulubiony zestaw owoców, jakie dodaje do sangrii. My polecamy następujące - w ilości tak naprawdę wedle uznania, których lubicie więcej, tych dajcie więcej. Jeśli za czymś nie przepadajcie, dodajcie tylko odrobinę.

Sangria to głównie jabłka (najlepiej w różnych kolorach) i pomarańcze. Niektórzy dodają brzoskwinie i cytrynę. Ile czego dodać? Nie ma tu jednej szkoły. Znajdziecie przepisy, w których potrzebne są dwie pomarańcze i dwa jabłka, ale i takie, do których użyjecie po jednej sztuce każdego owocu. My polecamy taki kombinowany przepis:

2 pomarańcze - z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na plastry (ze skórką!)
2 jabłka - jedno zielone, drugie czerwone, pokrojone w kosteczkę
1 cytryna - do wyciśnięcia soku
1 brzoskwinia - pokrojona w kosteczkę

Jeśli chcecie, możecie dodać jeszcze inne owoce, które lubicie.

Do tego potrzebujecie jeszcze:

cukier - najlepiej brązowy - 3 łyżki (dosłodzicie, jeśli będzie za mało słodka)
woda - 60 ml
mocniejszy alkohol - 200 ml (może być brandy, może być koniak, może być rum)
czerwone wytrawne wino - 1 butelka, Hiszpanie korzystają tutaj nie z tych najlepszych i najdroższych, ale zwykłych win z naprawdę średniej, lub nawet niższej półki
woda gazowana lub do smaku - fanta / sprite - 300 ml
duże naczynie - dzbanek to minimum, możecie nawet zaszaleć tutaj ze sporym garnkiem
przyprawy - laska cynamonu

 

Sangria - wykonanie

Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, owoce kroimy w kostkę i dodajemy do wyciśniętego soku. Wodę podgrzewamy tak, żeby można było w niej rozpuścić cukier. Dodajemy wodę z cukrem do owoców, dodajemy laskę cynamonu. Zalewamy wszystko czerwonym winem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby owoce przeszły smakiem wina, a wino smakiem owoców.

Przed podaniem dodajemy mocny alkohol i gazowaną wodę lub napój, do tego kostki lodu wedle uznania. Podajemy w sporych szklankach razem z kawałkami owoców.

Sangria - wersja bezalkoholowa

Sangria występuje również w wersji bezalkoholowej (ale serio, już nie tak smacznej i nie ma zbyt wiele wspólnego z Hiszpanią). Do jej wykonania zastępujecie wino czerwone niegazowanym sokiem wedle uznania - może to być sok pomarańczowy, albo z czerwonych owoców (ten polecamy szczególnie, wasza sangria będzie miała wtedy odpowiedni kolor).

Smacznego!

Więcej o: