Jak suszyć grzyby w domu? Nie potrzebujesz do tego specjalnej suszarki

Masowy wysyp grzybów rozpoczyna się dopiero w okolicach połowy września. Jednak istnieją gatunki, które pojawiają się w lasach już teraz. Przed zbiorami warto się dowiedzieć, jak suszyć zebrane grzyby.

Od lipca możemy zacząć zbierać borowiki, koźlarze i rydze, a już w czerwcu w lasach pojawiły się podgrzybki, maślaki, kanie i kurki. Na opieńki i gąski trzeba będzie za to poczekać do września. Najczęściej zbieracze grzybów po przyjściu ze swoimi zdobyczami do domu, próbują je ususzyć, aby móc korzystać z dobrodziejstw lasu także poza sezonem.

Jakie grzyby wybierać do suszenia?

Do suszenia najlepiej nadają się duże i świeże grzyby. Małe lepiej odłożyć i zamarynować, ponieważ po ususzeniu jeszcze bardziej zmniejszą swoją objętość. Trzeba uważać na grzyby robaczywe lub te z oznakami psucia - żadne z nich nie nadają się do suszenia.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Zanim zaczniemy suszenie grzybów należy je oczyścić. Nie wolno w tym celu używać wody, ponieważ wydłuży to proces suszenia oraz sprawi, że grzyby pociemnieją. Ściółkę najlepiej usuwać suchym pędzelkiem, następnie oczyszczone rośliny pokroić w plastry.

Suszenie grzybów w suszarce

Najprostszym sposobem suszenia grzybów jest zakup specjalnej, piętrowej suszarki, która przyspieszy i ułatwi ten proces. Nasza rola wówczas kończy się na ułożeniu pokrojonych grzybów na suszarce i włączeniu nawiewu. Grzyby co jakiś czas można przekręcać na drugą stronę, szczególnie gdy mamy do czynienia z ich większymi kawałkami. Proces suszenia w suszarce powinien trwać około 6 godzin.

 

Suszenie grzybów w piekarniku

W tym przypadku proces suszenia wymaga od nas więcej uwagi. Musimy pilnować, aby grzyby leżały w odpowiedniej temperaturze i się nie spaliły. W piekarniku grzyby suszymy przy włączonej funkcji termoobiegu. Urządzenie powinno być nagrzane do 40 stopni Celsjusza, warto też uchylić drzwiczki piekarnika. 

Suszenie grzybów na kaloryferze

Suszenie grzybów w tradycyjny sposób, kładąc je na kaloryferze kosztuje nas najwięcej pracy oraz czasu. Na początku musimy rozłożyć papier śniadaniowy, który delikatnie przekłujemy wykałaczkami, aby pojawiły się na nim drobne dziurki. Następnie kładziemy na nim grzyby. Ważne żeby zachować między nimi odległość, aby się do siebie nie przykleiły. Dla pewności możemy przykryć grzyby gazą, aby uchronić je od szkodników. 

Kawa na wynos szkodzi środowisku. Jedynie 1% jednorazowych kubków poddawany jest recyklingowi

Więcej o: