Ceny grzybów i owoców poza sezonem przerażają, dlatego zwykle kupujemy je rzadko. Większość z nas woli zamrozić produkty i cieszyć się nimi bez uszczerbków na domowym budżecie. Jednak żeby owoce i grzyby zachowały swój smak i właściwości odżywcze, trzeba zapamiętać kilka zasad ich mrożenia.
Przed włożeniem grzybów do zamrażalnika trzeba je dokładnie oczyścić oraz osuszyć. Większe należy pokroić w drobniejsze części. Maślaki powinno się obrać ze śliskiej skóry. Kiedy nasze zbiory będą już oczyszczone i pokrojone należy je przegotować. Dzięki temu po zamrożeniu nie staną się gorzkie.
Grzyby należy wrzucić do wrzątku i odczekać kilka minut, następnie odcedzić, ochłodzić zimną wodą,a kiedy będą całkowicie suche włożyć do woreczków i zamrozić.
Jeśli chodzi o owoce, trzeba pamiętać, że do mrożenia nadają się wyłącznie świeże i dojrzałe produkty. Owoce z pestkami przed włożeniem do zamrażalnika należy wydrylować. Z kolei jak podaje portal kobieceinspiracje.pl, maliny trzeba namoczyć przed mrożeniem w misce z rozpuszczoną łyżeczką soli, dzięki temu nie przetrwają w nich larwy. Owoce należy pakować na płasko, aby się nie stykały. Po dwóch dniach mrożenia można przesypać je do pudełka, w którym będą bardziej "ściśnięte".
Najlepiej do mrożenia nadają się woreczki i pojemniki, które wyróżniają się szczelnością. Dzięki temu owoce i grzyby zatrzymają swój zapach i smak oraz nie "przejmą" aromatów innych produktów z lodówki.
Mrożonki z owocami należy przechowywać maksymalnie 10 miesięcy, grzyby mogą zostać w zamrażalniku tylko pół roku. Smacznego!