Zamrażanie mięsa i wędlin, warzyw, owoców, a nawet gotowych potraw to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Jednak wielu z nas popełnia błąd przy jej rozmrażaniu.
Często wkładamy zmrożone mięso i ryby do ciepłej wody. Dzięki temu w szybki sposób produkty nadają się do przyrządzenia. Niestety przez takie praktyki żywność traci wszystkie składniki odżywcze, a nawet można się nim zatruć. Nieprawidłowo rozmrażane mięso to idealne miejsce dla bakterii i grzybów.
Dużo bardziej czasochłonna, jednak bezpieczna metoda to przeniesienie żywności z zamrażarki na najniższą półkę w lodówce. Tam produkty rozmrożą się same, co prawda w wolnym tempie, ale zachowując witaminy.
Jeśli zależy nam na czasie mięso należy włożyć w szczelny worek foliowy i dopiero tak zabezpieczony produkt umieścić w naczyniu z koniecznie zimną wodą, którą powinniśmy wymieniać co pół godziny. Dzięki temu rozmrożenie nastąpi szybciej niż w lodówce, ale mięso nadal będzie bezpieczne dla naszych żołądków.
Jak czytamy na portalu kulinarneprzeboje.pl, kolejna opcja to rozmrażanie w mikrofalówce. Jednak jest to możliwe wyłącznie, gdy urządzenie jest wyposażone w opcję "defrost".
Ważne też, aby pamiętać, że raz rozmrożone mięso pod żadnym pozorem nie nadaje się do ponownego zamrożenia.