Potrawy wigilijne. Jakie 12 potraw powinno znaleźć się na wigilijnym stole? [LISTA DAŃ]

Wigilia już w następnym tygodniu. Jakie potrawy wigilijne powinny pojawić się na naszym stole?

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. To, co jemy podczas Wigilii zależy m.in. od regionu, w którym mieszkamy, jednak w kuchni polskiej jest kilka świątecznych dań, które można spotkać niemal w każdym domu.

Potrawy wigilijne .12 dań pojawiają się na niemal każdym polskim stole?

Pośród 12 tradycyjnych dań wigilijnych wymienia się najczęściej te znane z większości polskich domów.

Potrawy wigilijne:

  • Karp smażony lub karp w galarecie
  • Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa lub zupa rybna)
  • Kapusta z grochem
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Krokiety
  • Paszteciki z grzybami
  • Śledzie
  • Ryba po grecku
  • Makowiec
  • Kutia
  • Sałatka jarzynowa
  • Kulebiak z kapustą i grzybami

Oczywiście, nie wszystkie te potrawy muszą pojawić się na wigilijnym stole, a to, jak będzie wyglądać ostateczna lista dwunastu świątecznych to sprawa indywidualna każdego z nas. Nasze wigilijne menu zależy także od tego, z którego regionu Polski pochodzimy. Na Kaszubach na wigilijnym stole często dominują ryby, a obok karpia pojawia się m.in. wędzony węgorz, flądra w galarecie czy pstrąg w migdałach, z kolei na Śląsku Wigilia nie odbędzie się bez tzw. moczki, czyli gęstego deseru o konsystencji budyniu, który robi się na bazie pierników. Na Podlasiu podczas Wigilii je się m.in. kutię, ale także drożdżowe racuchy, z kolei dla świątecznej kuchni Wielkopolski typowe są makiełki, tzw. więdka (zupa z brukwi) oraz drożdżowa strucla. 

Więcej o: