Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. To, co jemy podczas Wigilii zależy m.in. od regionu, w którym mieszkamy, jednak w kuchni polskiej jest kilka świątecznych dań, które można spotkać niemal w każdym domu.
Pośród 12 tradycyjnych dań wigilijnych wymienia się najczęściej te znane z większości polskich domów.
Potrawy wigilijne:
Oczywiście, nie wszystkie te potrawy muszą pojawić się na wigilijnym stole, a to, jak będzie wyglądać ostateczna lista dwunastu świątecznych to sprawa indywidualna każdego z nas. Nasze wigilijne menu zależy także od tego, z którego regionu Polski pochodzimy. Na Kaszubach na wigilijnym stole często dominują ryby, a obok karpia pojawia się m.in. wędzony węgorz, flądra w galarecie czy pstrąg w migdałach, z kolei na Śląsku Wigilia nie odbędzie się bez tzw. moczki, czyli gęstego deseru o konsystencji budyniu, który robi się na bazie pierników. Na Podlasiu podczas Wigilii je się m.in. kutię, ale także drożdżowe racuchy, z kolei dla świątecznej kuchni Wielkopolski typowe są makiełki, tzw. więdka (zupa z brukwi) oraz drożdżowa strucla.