Zgodnie z tradycją w każdym polskim domu na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Oczywiście, dla wielu z nas to za wiele, jednak tradycja to tradycja. To, jakie dania jemy w czasie Wigilii zależy m.in od regionu, w którym mieszkamy lub w którym się wychowaliśmy, jednak za tradycyjną "dwunastkę" uchodzą potrawy wigilijne, które znane są niemal każdemu mieszkańcowi Polski.
Tradycyjne potrawy wigilijne to:
Lista ta jest dyskusyjna i w każdym domu wygląda nieco inaczej. Mieszkańcy wybrzeża jedzą więcej ryb, z kolei w Wielkopolsce popularne są tzw. makiełki. Wielu Ślązaków nie wyobraża sobie Wigilii bez moczki, natomiast tradycyjnie we wsiach mazowieckich robi się tzw. rwaki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków. Osoby, które mieszkają w pobliżu Pienin przygotowują tradycyjną fasolę z suszonymi śliwkami, a na Sądecczyźnie jada się czasem łazanki z kapustą. Wigilijne stoły w całej Polsce pokazują jak różnorodna i bogata jest polska kuchnia.