Friedlieb Ferdinand Runge urodził się w 1795 roku koło Hamburga. Już w młodości przejawiał zainteresowanie nauką – przypadkowo odkrył m.in. wpływ belladonny na rozszerzenie źrenicy oka.
Jako student wydziału chemii na Uniwersytecie w Jenie rozpoczął badania nad analizą chemiczną składników kawy. Ziarna te otrzymał wcześniej od znanego poety Johanna Wolfganga Goethego, którego zainteresowały wcześniejsze badania młodego naukowca. W 18159 roku Runge wydzielił z ziaren kawy składnik aktywny – kofeinę.
Kofeina jest uznana za środek psychoaktywny, czyli substancję, która oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy i ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie mózgu. Jej powszechne zastosowanie (w napojach energetycznych i gazowanych, ponadto występuje naturalnie w kawie, czekoladzie i herbacie) sprawiło, że jest to najbardziej popularny na świecie środek psychoaktywny. Szacuje się, że globalne spożycie kofeiny wynosi około 120 000 ton rocznie. Kofeina wchłania się w żołądku do 45 minut po spożyciu, a czas pobudzenia jaki wywoła utrzymuje się około 5 godzin.