Niektórzy, chcąc kupić najlepsze pączki i faworki, stoją w kolejkach nawet kilka godzin. Jeśli w tym roku nie chcesz marnować czasu w wyjątkowo długich kolejkach do cukierni, to dobrym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie pączków. Sprawdź nasz przepis na ten tradycyjny przysmak.
Najważniejsze w przepisie na domowe pączki jest dobre wyrobienie ciasta oraz kupienie odpowiedniego tłuszczu (smalec, olej roślinny lub klarowane masło) do ich smażenia. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, a samo ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple przynajmniej godzinę.
Składniki na domowe pączki
Na samym początku przygotowujemy zaczyn drożdżowy - do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy połowę cukru i wlewamy połowę letniego mleka. Mieszamy wszystko i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie należy wlać pozostałe mleko do rondelka i rozpuścić w nim masło. Po przestudzeniu dodajemy jajko, resztę cukru i szczyptę soli. Mieszankę wlewamy do rozczynu drożdżowego i wyrabiamy jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po godzinie dzielimy ciasto na 12 części, w każdym kawałku umieszczamy łyżeczkę dżemu i zagniatamy kulkę tak, by dżem znalazł się w środku pączka. Ponownie odstawiamy pączki do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie. Do mocno nagrzanego tłuszczu wrzucamy po 2 sztuki pączków. Gdy się zarumienią z jednej strony, przekręcamy je delikatnie na drugą stronę. Po odcedzeniu z tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem.