Tłusty Czwartek to prawdopodobnie najsłodsze święto w roku. W ten dzień jemy dużo i tłusto, a na naszych stołach królują pączki i faworki. Skąd wziął się ten zwyczaj? Okazuje się, że jest to nie tylko polskie święto a jego korzenie sięgają dużo dalej.
Tłusty Czwartek to tradycja sięgająca swą historią czasów rzymskich, kiedy obchodzono tzw. "tłusty dzień". Był to czas, w którym żegnano się z zimą i świętowano nadejście wiosny. Starożytni jedli w ten dzień tłuste mięsiwa i ciasto chlebowe nadziewane słoniną, które popijali winem. Trudno powiedzieć dlaczego, ale z czasem tłuste mięso wyparły nie mniej tłuste, ale bardzo słodkie pączki. Stało się to mniej więcej w XVI wieku. Wyglądały one jednak nieco inaczej, niż dzisiaj. Do środka niektórych z nich wkładano monetę, orzecha lub migdał, a ta osoba, która trafiła na takiego wyjątkowego pączka, miała cieszyć się powodzeniem i dostatkiem.