Faworki zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków na Tłusty Czwartek. Faworki składają się z chrupkiego ciasta o słodkim smaku, smażonego w głębokim tłuszczu i posypanego cukrem pudrem. Jeśli chcesz zrobić samodzielnie, domowe faworki to skorzystaj z naszego przepisu. Polecamy także nasz przepis na pączki.
Składniki:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę - wszystko to wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Następnie zawiniętą w folię kulę ciasta odkładamy na 30 minut, żeby ciasto dobrze namiękło.
Następnie uderzamy w ciasto wałkiem po to, by uelastycznić ciasto i wtłoczyć w nie powietrze. Po paru minutach rozwałkowujemy ciasto, składamy je na pół i ponownie ubijamy wałkiem. Jeśli mamy czas, to możemy takie ciasto ponownie zawinąć w folię i odstawić je do lodówki - schłodzone ciasto łatwiej będzie rozwałkować na cienkie placki.
Kulę ciasta należy przekroić na 4 kawałki, 3 zostawić w folii. Każdą część należy rozwałkować na jak najcieńsze placki. Z gotowego ciasta nożem wycinamy paski, w środku każdego z nich robiąc nacięcie, przez które przewiniemy jeden koniec ciasta.
Na rozgrzanym do bardzo wysokiej temperatury oleju wkładamy po kilka faworków i smażymy na złoty kolor - po 60 sekund na jedną stronę. Usmażone faworki przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego!