Przepis na faworki - zdążysz je zrobić jeszcze na Tłusty Czwartek!

Dziś Tłusty Czwartek, ulubiony dzień w roku wszystkich miłośników słodyczy. Jeśli nie chcesz stać w kolejkach w cukierni, zawsze możesz przygotować domowe wypieki. Sprawdź nasz przepis na faworki!
Zobacz wideo

Faworki zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków na Tłusty Czwartek. Faworki składają się z chrupkiego ciasta o słodkim smaku, smażonego w głębokim tłuszczu i posypanego cukrem pudrem. Jeśli chcesz zrobić samodzielnie, domowe faworki to skorzystaj z naszego przepisu. Polecamy także nasz przepis na pączki

Tłusty Czwartek. Przepis na domowe faworki

Składniki: 

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 5 żółtek
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • olej do smażenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę - wszystko to wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Następnie zawiniętą w folię kulę ciasta odkładamy na 30 minut, żeby ciasto dobrze namiękło.

Następnie uderzamy w ciasto wałkiem po to, by uelastycznić ciasto i wtłoczyć w nie powietrze. Po paru minutach rozwałkowujemy ciasto, składamy je na pół i ponownie ubijamy wałkiem. Jeśli mamy czas, to możemy takie ciasto ponownie zawinąć w folię i odstawić je do lodówki - schłodzone ciasto łatwiej będzie rozwałkować na cienkie placki.

Kulę ciasta należy przekroić na 4 kawałki, 3 zostawić w folii. Każdą część należy rozwałkować na jak najcieńsze placki. Z gotowego ciasta nożem wycinamy paski, w środku każdego z nich robiąc nacięcie, przez które przewiniemy jeden koniec ciasta.

Na rozgrzanym do bardzo wysokiej temperatury oleju wkładamy po kilka faworków i smażymy na złoty kolor - po 60 sekund na jedną stronę. Usmażone faworki przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: