Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym? Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc

W tym roku Wielkanoc przypada późno, bo dopiero 21 kwietnia. Zmartwychwstanie Pańskie jest uznawane za najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa. Jakie są polskie, kulinarne zwyczaje wielkanocne?

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt w religii chrześcijańskiej. W tym roku święta obchodzone są bardzo późno, ponieważ dopiero 21 kwietnia.

Zwyczaje wielkanocne w polskiej tradycji - czego nie może zabraknąć w koszyku wielkanocnym?

Święconkę przygotowujemy do poświęcenia w Wielką Sobotę (w tym roku wypada ona 20 kwietnia). W koszyku powinny znaleźć się takie pokarmy, które mają także dodatkowe znaczenie w wierze chrześcijańskiej. Nie może zabraknąć przede wszystkim jajek, które oznaczają nowe życie oraz chleba, który symbolizuje ciało Chrystusa oraz ma gwarantować pomyślność i dobrobyt. Do koszyka wkładany jest także kawałek kiełbasy, który symbolizuje zdrowie i dostatek.

W święcące pojawiają się także przyprawy takie jak pieprz (ma przypominać o trudach życia), sól (symbol prawdy, chroni przed zepsuciem) i chrzan (który ma nam przynieść zdrowie). Nową tradycją jest także umieszczanie w koszyku wielkanocnym ciasta, które ma być znakiem umiejętności i doskonałości - powinien to być jednak wypiek domowy, a nie kupiony w sklepie.

Tradycyjne dania wielkanocne - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

W polskim zwyczaju po porannej mszy rezurekcyjnej wszyscy domownicy zasiadają do śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się od składania życzeń i dzielenia święconką. Na stołach tradycyjnie musi znaleźć się miejsce dla jajek, wędlin, ciast wielkanocnych i mazurków. Na Wielkanoc przygotowywane są także czekoladowe jajka, które są ważną tradycją na Śląsku, gdzie dzieci szukają słodkości ukrytych przez wielkanocnego zajączka. Popularne jest także wręczanie dzieciom słodkiego upominku  w postaci czekoladowego królika.

Typowymi daniami, które powinny znaleźć się na stole podczas świętowania Wielkanocy są m.in. faszerowane jajka, żurek lub barszcz biały, sałatka warzywna, pieczone mięso, pasztet, babka wielkanocna, mazurek, makowiec czy pascha.

Więcej o: