McDonald’s coraz częściej pozwala na wprowadzenie zmian w daniach. Niektóre oddziały tej sieci otrzymały zgodę na wprowadzenie wegańskiej oferty do karty. Amerykańska firma najprawdopodobniej chce wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy zgodnie z ankietą przeprowadzoną w Wielkiej Brytanii, chcą znaleźć w ofercie McDonald’s bezmięsne dania.
W 2017 roku w Finlandii i Szwecji pojawiły się burgery, które zamiast z mięsa składają się ze steku sojowego, pikantnego sosu salsa oraz wegańskiego sosu McFeast. Kanapki nazywają się kolejno El Vegoo i McVegan.
Ostatnio bezmięsna oferta pojawiła się także w norweskich oddziałach McDonald’s. Klienci mogą w nich wybrać kanapkę McFeast z kotletem z fasoli, musztardą, sałatą, pomidorem, cebulą, piklami i serem. Dodatkowo w Norwegii wegańscy klienci fast foodu mogą zjeść nuggetsy zrobione z ciecierzycy, kukurydzy, marchewki, ziemniaków, cebuli i kalafiora. Wege nuggetsy dostępne są w zestawie Happy Meal lub oddzielnie.
Na razie nie wiadomo kiedy i czy w ogóle McDonald’s w Polsce także wprowadzi do karty bezmięsne burgery. Coraz większe zapotrzebowanie na tego typu dania może sprawić, że lokale McDonald’s w Europie coraz częściej będą oferowały wegańskie opcje.