Potrawka z szarańczy? Już wkrótce. Komisja Europejska zatwierdziła szarańczę jako alternatywę dla mięsa

12 listopada Komisja Europejska zdecydowała o wpisaniu szarańczy wędrownej do katalogu nowej żywności. Jadalna szarańcza, po odpowiedniej obróbce, będzie sprzedawana w trzech formach.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pozytywnie zaopiniował jedzenie tych owadów w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej. "W swojej opinii Urząd stwierdził, że mrożona, suszona i sproszkowana postać szarańczy wędrownej jest bezpieczna w proponowanych zastosowaniach i przy proponowanych poziomach stosowania" - czytamy w rozporządzeniu.

Zobacz wideo W Chinach każdego dnia owady zjadają tony śmieci

Więcej informacji z Europy znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >>>

"W przypadku szarańczy mrożonej i szarańczy suszonej usunięte muszą być odnóża i skrzydła, aby zmniejszyć ryzyko zaparcia, które mogłoby zostać spowodowane połknięciem dużych kolców na goleniach owadów" - tłumaczy Komisja Europejska.

Mącznik MłynarekMącznik młynarek pierwszym owadem w katalogu "nowej żywności" UE

UE: Robaki na talerzu ekologiczną alternatywą dla mięsa

W maju br. Komisja Europejska wydała podobną decyzję w sprawie larw mącznika młynarka. Już w 2013 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznała robaki za żywność bezpieczną dla ludzi i zwierząt, niskotłuszczową i bogatą w białko. Stwierdzono także, że upowszechnienie jedzenia robaków może pomóc w walce z głodem, a także jest ekologiczne.

Obecnie wiadomo, że robaki jako pokarm wysokobiałkowy mogą być zamiennikiem mięsa ze zwierząt hodowlanych i ryb. Hodowla robaków nie pochłania tak wielkich ilości wody i pozostawia znacznie mniejszy ślad węglowy. A zatem robaki na talerzach to nie fanaberia z odległej przyszłości, ale coś, co już wkrótce może być realne.

Więcej o: