Najnowsze informacje z kraju i ze świata znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >>>
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, ręczniki powinno się prać w miarę często. Gdy wycieramy skórę ręcznikiem, pozostawiamy na nim martwy naskórek, którym żywią się bakterie, grzyby i roztocza. Ich rozwojowi sprzyja też wilgoć i wysoka temperatura w łazience, gdzie zazwyczaj wieszamy ręczniki.
Jak prać ręczniki, by nie śmierdziały? Trzymaj się tych kilku zasad
Po użyciu ręcznika trzeba pozwolić tkaninie zupełnie wyschnąć. Choć wiele osób trzyma się zasady, by używać jednego ręcznika maksymalnie przez tydzień, to powinno się prać je już po trzech użyciach lub kiedy zaczną wydzielać brzydki zapach.
Warto pamiętać, by ręczniki prać osobno i nie łączyć ich z ubraniami czy bielizną. W ciasno wypełnionej pralce detergenty nie zostaną dokładnie wypłukane z materiału. Nie powinno się też używać płynów zmiękczających, bo te nie wypłukują się całkowicie z włókiem, a ponadto sprawiają, że ręcznik staje się mniej chłonny. By utrzymać miękkość i puszystość ręcznika na dłużej, lepiej zastosować ocet. Wystarczy jedna szklanka dolana do pralki. Można użyć także innych składników, np. sody oczyszczonej lub amoniaku. Dobrze też dodać kilka kropel olejku eterycznego.
W jakiej temperaturze prać ręczniki? Optymalna temperatura to 40-60 stopni. Pamiętajmy jednak, że nie powinna być wyższa! Ręczniki prane w 90 stopniach poniszczą się i stracą kolor.