Wygląda pięknie, niszczy wszystko dookoła. Widzieliście już kudzu?

Kudzu, znana również jako "winorośl, która zjadła Południe" jest pnącą, wieloletnią winoroślą, która terroryzuje rośliny w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych i dociera do Środkowego Zachodu, Północnego Wschodu, a nawet w tereny Oregonu. Choć wygląda niegroźnie, potrafi wyrządzić mnóstwo szkód.

Kudzu (lub kuzu - jp. opornik łatkowaty (Pueraria montana)) pochodzi z Japonii i południowo-wschodnich Chin. Do Stanów Zjednoczonych dotarła po raz pierwszy w 1876 roku podczas Wyprawy Stulecia w Filadelfii. Początkowo reklamowana była jako wspaniała roślina ozdobna, a za jej największe zalety uznawano wówczas słodko pachnące kwiaty i możliwość osiągnięcia pokaźnych rozmiarów. Z wad nikt nie zdawał sobie sprawy. 

Zobacz wideo Zdrowotny ogród. Te rośliny oczyszczą powietrze w domu

Czym jest kudzu i skąd się wzięło?

Od lat 30. do 50. XX wieku Służba Ochrony Gleby promowała kudzu jako doskonałe narzędzie do kontroli erozji gleby i była obficie sadzona w całej południowej części Stanów Zjednoczonych. Dopiero po pewnym czasie okazało się, że winorośl ta jest cichym zabójcą, który wyprzedza i przerasta wszystko na swojej drodze.

Popularyzacja kudzu w USA szybko wymknęła się spod kontroli. W praktyce roślina ta szybko zaczęła się rozprzestrzeniać przez rozłogi (łodygi ukorzeniające się na końcu w kontakcie z wilgotną glebą), kłącza i pnącza, które ukorzeniają się w węzłach i tworzą nowe rośliny. Po rozkwicie kudzu rośnie w tempie 30 centymetrów dziennie, natomiast dojrzałe winorośla osiągają długość nawet do 30 metrów!

 

Jakie problemy powoduje kudzu?

Niezwykle inwazyjna roślina, która rozwija się w tak szybkim tempie jak kudzu pokonuje niemal wszystko, co spotka na drodze - od zwykłych traw czy krzewów po w pełni dojrzałe drzewa, osłaniając je przed światłem słonecznym, tak potrzebnym w procesie fotosyntezy. Taki proces "oplatania" szkodzi innym roślinom, owadom i zwierzętom, prowadząc do kaskadowych skutków w całym ekosystemie.

Z biegiem czasu efekty oplatania przez kudzu, a w konsekwencji do utraty naturalnych siedlisk mogą prowadzić do wyginięcia gatunków i zatracenia ogólnej różnorodności biologicznej.

Jak zmiana klimatu może wpłynąć na kudzu?

Gatunki rodzime odczuwają spory wpływ zmiany klimatu. Gatunki inwazyjne, takie jak kudzu są często bardzo elastyczne i łatwiej jest się im przystosować do zmian, niż wielu innym rodzimym roślinom. Już na początku sezonu wegetacyjnego mogą z nimi skutecznie konkurować.

Kudzu kwitnie na obszarach o łagodnych zimach i gorących latach. Biorąc pod uwagę, że zimy w USA stają się coraz łagodniejsze, kudzu może mieć łatwiejszą drogę do dalszego rozprzestrzeniania. Jak czytam na crazynauka.pl, zmiana klimatu może prowadzić również do regionalnej suszy, co również jest szansą dla tej winorośli. Kudzu jest w stanie przetrwać okresy suszy dzięki swoim głębokim systemom korzeniowym, a następnie przejąć kontrolę tam, gdzie rodzime rośliny nie mogą przetrwać.

 

Jak pozbyć się kudzu?

Proces unicestwiania kudzu w dużej mierze zależy od tego, do jakich rozmiarów roślina się rozrosła. Mniejsze winorośla można kontrolować za pomocą trwałego odchwaszczacza. Ciągłe koszenie i wypad bydła czy kóz również prowadzą do osłabienia rośliny i możliwości uzyskania większej kontroli nad jej wzrostem.

W przypadku większych winorośli należy przycinać je blisko ziemi, a następnie ostrożnie traktować jednym z herbicydów. Jeśli środki te stosowane są późnym latem, kiedy rośliny są bardziej podatne na przenoszenie chemikaliów do organów magazynujących, proces jest skuteczniejszy. Najlepszym sposobem radzenia sobie z kudzu lub innymi roślinami inwazyjnymi jest zapobieganie ich rozprzestrzenianiu się.

Zobacz też: Piękna, uwielbiana i nieszczęśliwa Sisi. Zginęła od ciosu pilnikiem

Więcej o: