Szukasz innych sprawdzonych i skutecznych porad domowych? Zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Częste korzystanie z piekarnika i zapominanie o regularnym myciu go po każdym użyciu może prowadzić do nagromadzenia się plam z tłuszczu czy zaschniętych i przypalonych resztek jedzenia. Z większością tych lekkich, jak i mocniejszych zabrudzeń można sobie poradzić przy pomocy babcinych porad. Co robić, gdy to nie wystarcza? Jak prawidłowo wyczyścić piekarnik?
Jeśli mamy piekarnik z funkcją czyszczenia parowego, wystarczy napełnić zbiornik wodą i uruchomić odpowiedni program. Co robić, gdy nie mamy takiej możliwości? Idealnie sprawdzi się naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Po nagrzaniu piekarnika do 150 stopni wkładamy naczynie i pozostawiamy je na kilka minut, tak, by para wodna wypełniła wnętrze i zmiękczyła zaschnięty brud. Następnie wyłączamy piekarnik, wyciągamy naczynie i czekamy, aż ostygnie. Gdy temperatura spadnie na tyle, by było to bezpieczne, wycieramy wnętrze przy użyciu gąbki lub wilgotnej ściereczki.
To jedna z najpopularniejszych metod na czyszczenie piekarnika. Sposób ten sprawdzi się zarówno w przypadku piekarnika gazowego, jak i elektrycznego. Wystarczy zmieszać ocet i wodę w proporcjach 1:1 i tak sporządzoną mieszanką dokładnie spryskać wnętrze piekarnika. Po upływie kilku lub kilkunastu minut należy przetrzeć wnętrze wilgotną ściereczką. Trudniejsze plamy warto wyczyścić gąbką.
Na przypalenia lub większe zabrudzenia najlepiej sprawdzi się soda oczyszczona. Możemy posypać plamy sodą, a następnie zwilżyć proszek odrobiną wody. Można również nałożyć na zaschnięte zabrudzenia pastę z sody oczyszczonej i wody - pamiętajmy, by miała odpowiednią konsystencję. Po upływie około godziny usuwamy sodę, a następnie myjemy wnętrze wodą lub wodą i octem. Pamiętajmy, by robić to miękką ściereczką.
Czasem użycie specjalistycznego środka do czyszczenia piekarników może okazać się nieuniknione. By ułatwić sobie czyszczenie, po spryskaniu powierzchni pianą warto przykryć ją folią spożywczą i pozostawić na około godzinę. Dzięki temu środek nie zaschnie i skutecznie rozpuści zaschnięty tłuszcz.