Czy jedzenie rzodkiewki jest zdrowe? Nieznane właściwości popularnego warzywa mogą zaskoczyć

Rzodkiewki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Często widzimy je na śniadaniowych kanapkach lub w sałatkach. Jednak czy każdy powinien je jeść? Przekonajmy się, czy rzodkiewka tak naprawdę jest zdrowa oraz jakie są jej nieznane właściwości.

Interesuje cię tematyka żywieniowa? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Na początku odpowiedzmy na pytanie: czy każdy może jeść rzodkiewki? Tak, to warzywo może spożywać każdy, z jednym małym wyjątkiem- dzieci poniżej 3 roku życia. Jedzenia tej jarzyna nie poleca się także osobom z nadczynnością tarczycy oraz chorobami trzustki lub zespołem jelita drażliwego. Jeśli nie chorujesz na żadną z tych przypadłości, staraj się wprowadzić rzodkiewkę do swojej diety, ponieważ posiada bardzo ciekawe właściwości.

Zobacz wideo Jak szkodliwa jest chemia w produktach?

Jakie wartości odżywcze ma rzodkiewka? Naprawdę warto ją jeść!

Rzodkiewka jest jednym z lepszych źródeł witaminy C. Ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wytwarzać, dlatego trzeba ją na bieżąco uzupełniać. Dlaczego jest to tak ważne? Witamina C działa antynowotworowo i hamuje ewentualny rozwój komórek rakowych. W takim razie ile jest jej w tym popularnym warzywie? Jeśli napełnisz filiżankę rzodkiewkami, to znajdzie się tam 17 miligramów tej witaminy. To prawie 1/4 zalecanego dziennego spożycia! Co ciekawe, nie tylko czerwona część warzywa jest bogata w wartości odżywcze. Kiełki rzodkiewki są o wiele bardziej odżywne od samego korzenia. Pędy zawierają m.in. karotenoidy i ksantofile.

Jedz rzodkiewkę dla własnego zdrowia! Jakie właściwości ma to warzywo?

Oprócz wspomnianych wcześniej antynowotworowych właściwości witaminy C spożywanie rzodkiewki ma także inne zalety. Przede wszystkim jedzenie korzenia tego warzywa wpływa pozytywnie na układ trawienny. Z tego powodu powinny ją jeść osoby cierpiące na wzdęcia, zaparcia, czy niestrawność. Dodatkowo kiełki warzywa mogą pomóc ci w walce z katarem i przeziębieniem. Co więcej, wpływają także na odporność organizmu. Właśnie dlatego radzi się jeść rzodkiewkę w okresie zimowym. Poza tym warzywo jest niskokaloryczne. Jeśli chcesz zrzucić trochę z wagi, wprowadź ją do swojej diety!

Więcej o: