Interesuje cię tematyka żywieniowa? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Na początku odpowiedzmy na pytanie: czy każdy może jeść rzodkiewki? Tak, to warzywo może spożywać każdy, z jednym małym wyjątkiem- dzieci poniżej 3 roku życia. Jedzenia tej jarzyna nie poleca się także osobom z nadczynnością tarczycy oraz chorobami trzustki lub zespołem jelita drażliwego. Jeśli nie chorujesz na żadną z tych przypadłości, staraj się wprowadzić rzodkiewkę do swojej diety, ponieważ posiada bardzo ciekawe właściwości.
Rzodkiewka jest jednym z lepszych źródeł witaminy C. Ludzki organizm nie jest w stanie sam jej wytwarzać, dlatego trzeba ją na bieżąco uzupełniać. Dlaczego jest to tak ważne? Witamina C działa antynowotworowo i hamuje ewentualny rozwój komórek rakowych. W takim razie ile jest jej w tym popularnym warzywie? Jeśli napełnisz filiżankę rzodkiewkami, to znajdzie się tam 17 miligramów tej witaminy. To prawie 1/4 zalecanego dziennego spożycia! Co ciekawe, nie tylko czerwona część warzywa jest bogata w wartości odżywcze. Kiełki rzodkiewki są o wiele bardziej odżywne od samego korzenia. Pędy zawierają m.in. karotenoidy i ksantofile.
Oprócz wspomnianych wcześniej antynowotworowych właściwości witaminy C spożywanie rzodkiewki ma także inne zalety. Przede wszystkim jedzenie korzenia tego warzywa wpływa pozytywnie na układ trawienny. Z tego powodu powinny ją jeść osoby cierpiące na wzdęcia, zaparcia, czy niestrawność. Dodatkowo kiełki warzywa mogą pomóc ci w walce z katarem i przeziębieniem. Co więcej, wpływają także na odporność organizmu. Właśnie dlatego radzi się jeść rzodkiewkę w okresie zimowym. Poza tym warzywo jest niskokaloryczne. Jeśli chcesz zrzucić trochę z wagi, wprowadź ją do swojej diety!