Szukasz porad domowych? Po więcej zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Często najszybszym i najprostszym sposobem na pozbycie się oleju wydaje nam się wylanie go do zlewu czy toalety. Nigdy nie powinniśmy tego robić! Tak wylany olej będzie osadzał się w odpływie i w rurach, zastygając i doprowadzając do ich zatykania i pękania. Jak zatem pozbyć się nadmiaru tłuszczu, który pozostał po smażeniu? Oto kilka przydatnych porad i trików.
Niewielką ilość oleju możemy zebrać przy pomocy ręcznika papierowego. Ręcznik wyrzucamy następnie do pojemnika na odpady zmieszane.
Innym trikiem jest zagęszczenie oleju. Blogerka Washy_Wash radzi, by przestudzeniu naczynia, w którym znajduje się olej, wsypać do niego sodę oczyszczoną.
Po zamieszaniu soda powinna wchłonąć olej. Następnie wystarczy przełożyć zawartość patelni na papier i zwinąć w kulkę, a tę wyrzucić do kosza. Olej z sodą możemy również przełożyć do foliowego woreczka.
Olej z patelni możemy także wymieszać z piaskiem lub żwirkiem, a następnie przełożyć do woreczka. Taką mieszankę wyrzucamy do kosza na odpady zmieszane.
Co robić z dużą ilością oleju, która pozostała nam np. po smażeniu na głębokim tłuszczu? Jeśli nie jest on przypalony, możemy zlać go do pojemnika i wykorzystać ponownie. Dobrze jest go wcześniej przecedzić. Taki pojemnik przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Gdy nie nadaje się on już do ponownego użycia, najlepiej przelać go do słoika i oddać do przetworzenia. Tak zabezpieczone resztki tłuszczu możemy oddać do najbliższego PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Olej zostanie tam wykorzystany m.in. do produkcji oleju napędowego. Upewnijmy się jednak, że punkt przyjmuje takie odpady.
Pamiętajmy, by nie wylewać oleju bezpośrednio do pojemnika na odpady zmieszane. Utrudni to późniejszą selekcję odpadów i odzyskanie ich w sortowni.