Są takie przedmioty, których używamy często i nawet nie zastanawiamy się, czy robimy to dobrze. Ta wiadomość może i nie odmieni waszego życia, może je znacznie ułatwić. Wyjaśniamy, do czego służy druga strona tłuczka. Dzięki temu ulubione mięsne potrawy będą jeszcze lepsze.
Większość z nas podczas rozbijania kotletów używa tylko jednej strony tłuczka. Czasem w ogóle nie zwracamy uwagi na to, czy ubijamy je stroną kratkowaną, czy tą drugą właśnie. To błąd! Każda z faktur ma swoje zastosowanie w kuchni.
Ta w kratkę idealnie nadaje się do zmiękczania mięsa, dlatego najlepiej sprawdzi się przy schabie i twardszym mięsie wieprzowym. Strony w linie czy pasy oraz gładka służą do rozbijania włókien, które twardnieją podczas obróbki termicznej. Dlatego powinniśmy ich używać do takich mięs, jak wołowina czy karkówka. Dodatkowo gładka strona sprawdzi się świetnie przy rozbijaniu delikatnego mięsa.
Skoro wyjaśniliśmy już, do czego służą różne strony tłuczka do mięsa, warto zastanowić się nad najczęstszymi błędami, które popełniamy podczas przygotowywania kotletów.