Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Ta zaskakująca funkcja może ułatwić życie!

Zwolennicy mięsnej kuchni, a zwłaszcza kotletów, są zapewne zaprzyjaźnieni z tłuczkiem do mięsa. Tradycyjny ma dwie strony, jedną kratkowaną, a drugą pasiastą lub gładką. Większość z nas używa najczęściej tej pierwszej. Informacja o tym, do czego służy druga strona tłuczka, może zaskoczyć.

Są takie przedmioty, których używamy często i nawet nie zastanawiamy się, czy robimy to dobrze. Ta wiadomość może i nie odmieni waszego życia, może je znacznie ułatwić. Wyjaśniamy, do czego służy druga strona tłuczka. Dzięki temu ulubione mięsne potrawy będą jeszcze lepsze. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Do czego służy druga strona tłuczka? Ta wiadomość może zaskoczyć

Większość z nas podczas rozbijania kotletów używa tylko jednej strony tłuczka. Czasem w ogóle nie zwracamy uwagi na to, czy ubijamy je stroną kratkowaną, czy tą drugą właśnie. To błąd! Każda z faktur ma swoje zastosowanie w kuchni.

Ta w kratkę idealnie nadaje się do zmiękczania mięsa, dlatego najlepiej sprawdzi się przy schabie i twardszym mięsie wieprzowym. Strony w linie czy pasy oraz gładka służą do rozbijania włókien, które twardnieją podczas obróbki termicznej. Dlatego powinniśmy ich używać do takich mięs, jak wołowina czy karkówka. Dodatkowo gładka strona sprawdzi się świetnie przy rozbijaniu delikatnego mięsa.

Jak prawidłowo smażyć kotlety? Najczęstsze błędy

Skoro wyjaśniliśmy już, do czego służą różne strony tłuczka do mięsa, warto zastanowić się nad najczęstszymi błędami, które popełniamy podczas przygotowywania kotletów.

  • Przede wszystkim- nie powinniśmy myć mięsa w zlewie. Płucząc surowe mięso pod kranem, rozprzestrzeniamy bakterie po całej kuchni. Wysoka temperatura podczas smażenia czy pieczenia w zupełności wystarczy, by pozbyć się drobnoustrojów.




  • Nie powinniśmy też rozbijać kotletów z całej siły. Do idealnego utłuczenia mięsa trzeba mieć wyczucie. Róbmy to delikatnie, tak, by kotlety się nie rozpadły pod wpływem uderzeń.
  • Uważajmy też, by nie panierować mokrych kotletów. Przed obtoczeniem ich w mące usuńmy nadmiar wilgoci przy pomocy papierowego ręcznika. Dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać do mięsa.
  • Zanim wrzucimy kotlety na patelnię, upewnijmy się, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Nie smażmy też surowego mięsa bezpośrednio wyciągniętego z lodówki. 
Więcej o: