Jak kisić ogórki, aby były idealne? Te metody są znane od pokoleń. Osiągniesz dzięki nim smak jak u babci

Kiszenie ogórków jest stosunkowo proste, jednak kilka trików używanych już przez nasze babcie sprawi, że będą po prostu idealne. Aby twoja kiszonka wyszła perfekcyjnie, musisz zwrócić uwagę m.in. na takie kwestie jak temperatura wody, rodzaje przypraw, czy choćby ile czasu minęło od zebrania tych zielonych owoców.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Kiszone ogórki mogą być świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji, ale też pyszną przekąską. Chyba każdy przyzna, że ten przysmak smakuje najlepiej tylko w jednym miejscu... u babci! Jak to możliwe, że to samo jedzenie smakuje u niej sto razy lepiej? Oczywiście, nie znamy wszystkich babcinych tajemnic pysznej kuchni, jednak udało nam się odkryć kilka ciekawych rozwiązań.

Zobacz wideo Przepis na pikle z awokado

Jak kisić ogórki? Podstawy, które musisz znać

Kiszenie ogórków warto zacząć od właściwego doboru odmian tego owocu. Idealnie sprawdzą się takie rodzaje jak: Śremski, Śremianin, Julina, Octopus, Andrus i Borus. Co więcej, oprócz samej odmiany ogórka musisz zwrócić uwagę także na jego kształt. Najlepiej, gdy stosunek długości do szerokości leży w granicach 3:1.

Co ciekawe, dużą rolę w kiszeniu ogórków odgrywa pogoda, która towarzyszyła im podczas rośnięcia. Jedne ogórki (w zależności od nasłonecznienia grządki) mogą mieć w sobie mniej wody niż pozostałe, dlatego przed kiszeniem, warto porządnie je namoczyć w zimnej wodzie. W przypadku, w którym owoce rosły głównie w czasie deszczu, trzeba je "zahartować".

Cały proces podzielony jest na trzy części. Po pierwsze musisz je dokładnie wymyć, następnie sparzyć wrzątkiem, a na sam koniec wrzucić ogórki do lodowatej wody. Kolejnym sposobem na perfekcyjną kiszonkę jest przygotowanie jej zaraz po zebraniu owoców. Mówi się, że osiem godzin to limit, w którym należy ukisić ogórki. Po tym czasie będą one traciły cukry jak i kwas askorbinowy, które są kluczowe w tym procesie.

Jakie wymagania muszą spełniać woda i przyprawy? Ich rodzaj ma znaczenie

Każdy, kto choć raz przygotowywał ogórki kiszone, zna podstawowe składniki, które muszą znaleźć się w słoiku. Są to oczywiście woda, ogórki, czosnek i koper. Oprócz nich warto także użyć chrzanu (korzeni i liści), a także... liści dębu, czerwonej porzeczki lub maliny. Te nietypowe dodatki pozwolą wyciągnąć z ogórków pełnię smaku, a także odpowiednio utwardzą ich skórkę.

Uwagę warto także zwrócić na samą wodę, którą zalewamy cały ten miks ogórków i przypraw. Najlepiej do kiszenia nadaje się woda twarda i zmineralizowana. Jeśli pochodzi z wodociągu, po nalaniu jej poczekaj kilka godzin dla uwolnienia chloru.

Więcej o: