Po więcej porad i nietypowych zastosowań codziennych produktów zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl
Cebula ma silne właściwości fitoncydowe, czyli hamujące rozwój mikroorganizmów. Działa dezynfekująco, moczopędnie, obniża też ciśnienie krwi. Zawiera żelazo, fosfor, witaminy oraz przeciwutleniacze. Dzięki kwercetynie ma działanie antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Nic więc dziwnego, że jej popularność nie kończy się na kuchni. Oto, do czego jeszcze można wykorzystać cebulę.
Ulgę przyniesie przykładanie przekrojonej cebuli do miejsc, w których przytrafiło nam się poparzenie słoneczne. Taki okład złagodzi nieprzyjemne uczucie i przyspieszy gojenie skóry. To warzywo jest też niezastąpione przy ukąszeniach komarów i innych owadów. Łagodzi świąd i ból oraz przynosi ulgę. Wystarczy przyłożyć kawałek cebuli do ukąszenia i potrzymać przez chwilę.
Antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości cebuli idealnie sprawdzą się w walce z trądzikiem. Najprostszym przepisem jest maseczka z cebuli. Wystarczy gotować warzywo przez ok. 15 minut, a po ostudzeniu rozgnieść na gładką papkę. Tę nakładamy na twarz na kwadrans. Po tym czasie zmywamy maseczkę wodą. Taka mikstura pomoże pozbyć się bakterii i rozjaśni cerę.
Cebula idealnie sprawdzi się też jako środek przeciwko grzybicy. Pomoże też pozbyć się brzydkiego zapachu stóp, wywoływanego m.in. przez bakterie. Przekrojoną na pół cebulą możemy pocierać stopy. Możemy również włożyć plastry do skarpetek. Dodatkowo cebula zmiękczy zrogowaciałą skórę na piętach i zadziała jak porządny peeling.
Wcierka z cebuli to tani i prosty sposób na przyspieszenie porostu włosów. Pozwala też ograniczyć wypadanie i wzmacnia cebulki włosów. Wystarczy, że zetrzemy cebulę i wyciśniemy z niej sok, a następnie wmasujemy go w skórę głowy i pozostawimy na około 30 minut. Taka wcierka pomoże również w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów.
Gdy dokucza nam ból ucha, możemy sięgnąć po cebulę. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dodatkowo złagodzi ból. Wystarczy, że kawałek cebuli włożymy do ucha na około godzinę. Pamiętajmy jednak, by nie wkładać jej zbyt głęboko! Po tym czasie wyrzucamy cebulę do kosza.