Przekrój ziemniaka na pół i potrzyj nim twarz. Nietypowe zastosowania tego warzywa, które cię zaskoczą

Ziemniak to stały element naszych obiadów. Okazuje się, że to jedno z popularniejszych warzyw w Polsce można wykorzystać również poza kuchnią. Oto kilka nietypowych zastosowań ziemniaka, które cię zaskoczą.

Ziemniak to ulubione warzywo w polskiej kuchni. Można go spożywać jako dodatek do obiadu czy jego podstawę, np. placek ziemniaczany. Ma jednak również wiele innych praktycznych zastosowań poza kuchnią. Niektóre triki mogą zdziwić!

Zobacz wideo Nie wiesz jak poradzić sobie ze zbitą żarówką w lampce? Potrzebujesz jedynie ziemniaka

Przekrój go na pół i potrzyj twarz. Ziemniak na trądzik

Choć zabrzmi to dość dziwnie, ale ziemniak doskonale radzi sobie z trądzikiem. Zawarta w nim skrobia pochłania nadmiar sebum i łagodzi stany zapalne, a witamina C rozjaśnia przebarwienia. Jak stosować ziemniaka na trądzik?

  • Dokładnie umyj surowego ziemniaka, a następnie obierz go ze skórki,
  • Przekrój go na pół lub na centymetrowe plastry,
  • Oczyść skórę twarzy jak zwykle i osusz,
  • Przekrojonymi kawałkami ziemniaka pocieraj twarz okrężnymi ruchami.

Jeśli poczujesz nieprzyjemne pieczenie, natychmiast przerwij zabieg i umyj twarz zimną wodą. Jeśli nie chcesz pocierać twarzy surowym ziemniakiem, możesz wycisnąć z niego sok. Następnie zamocz w nim wacik kosmetyczny i przetrzyj twarz. Z surowego i startego ziemniaka możesz zrobić domowej roboty maseczkę. Wystarczy nałożyć papkę na twarz na ok. 20 minut, a następnie dokładnie zmyć.

Ziemniak do sprzątania. Inne niecodzienne zastosowania tego warzywa

Ziemniaki można wykorzystać również w codziennych porządkach. Przy jego pomocy możesz usunąć plamy po buraku czy kurkumie z dłoni, czy plamy z trawy i szpinaku na ubraniach. Przekrojonym surowym ziemniakiem możesz również przetrzeć lustra i szyby w oknach czy okulary. Następnie wystarczy, że usuniesz nadmiar soku, a powierzchnię dokładnie wypolerujesz ściereczką, np. z mikrofibry.

Ziemniak doskonale nada się do polerowania sztućców. Możesz je przetrzeć kawałkiem surowego warzywa lub zanurzyć w wodzie pozostałej po ich gotowaniu. Taką wodą można również podlewać kwiatki pod warunkiem, że nie była posolona.

Więcej o: