Próby domycia starych patelni, czy garnków zwykle kończą się pójściem z nimi na kompromis - świeże plamy wymyje, a ze starymi i tak nie dam sobie rady. Spalenizna i zaschnięty tłuszcz, to zabrudzenia, które bardzo ciężko usunąć. Istnieje jednak parę sprawdzonych trików na szybkie domycie nawet najgorszych plam. Oto kilka z nich.
Co zrobić, gdy na dnie twojego ulubionego garnka osadzi się warstwa spalenizny lub starego tłuszczu? W takich sytuacjach najlepiej skorzystać ze sposobu, którego stosowały już nasze babcie. Zamiast kupować drogie detergenty, specjalistyczne gąbki i szczotki, wystarczy wsypać do garnka kilka łyżek... soli! Przyprawa rozpuści zalegający osad i ułatwi ci pozbycie się go.
Po zasypaniu naczynia dolej do niego wystarczająco dużo wody, tak aby cała sól znalazła się pod jej taflą. Tak przygotowany roztwór zostaw na całą noc. Rano zagotuj mieszaninę, a po jej przestudzeniu przetrzyj garnek gąbką. Na sam koniec dokładnie przepłucz naczynie.
Sposobu z solą nie należy ograniczać wyłącznie do garnków. Przyprawa świetnie usuwa różnego rodzaju osady i naloty. Jeśli zauważysz, że na twoich sztućcach pojawiły się niechciane zabrudzenia, koniecznie wypróbuj to rozwiązanie.
Sól sprawdzi się także przy czyszczeniu odbarwień. Jeśli pomieszasz ją z sokiem z cytryny, otrzymasz środek, który w kilka chwil pozbędzie się niechcianych plam, resztek jedzenia oraz nada dawnego koloru wypłowiałym lub wyblakłym elementom sprzętu kuchennego.