Wsyp tę przyprawę do garnka i zostaw na noc. Ten domowy sposób działa lepiej niż płyn do naczyń!

Z biegiem lat praktycznie na każdym garnku zbiera się osad powstający podczas gotowania lub smażenia. Zabrudzenia wpływają na smak potraw, jednak usunięcie ich często graniczy z cudem. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów na sprzątnięcie przypalonych plam bez większego trudu. Wsyp do garnka tę przyprawę i zostaw na noc, a rano znów ciesz się czystymi naczyniami.

Próby domycia starych patelni, czy garnków zwykle kończą się pójściem z nimi na kompromis - świeże plamy wymyje, a ze starymi i tak nie dam sobie rady. Spalenizna i zaschnięty tłuszcz, to zabrudzenia, które bardzo ciężko usunąć. Istnieje jednak parę sprawdzonych trików na szybkie domycie nawet najgorszych plam. Oto kilka z nich.

Zobacz wideo Domowe sposoby na kuchenne "katastrofy"

Wsyp tę przyprawę do garnka i zostaw na noc. Rano ciesz się efektami

Co zrobić, gdy na dnie twojego ulubionego garnka osadzi się warstwa spalenizny lub starego tłuszczu? W takich sytuacjach najlepiej skorzystać ze sposobu, którego stosowały już nasze babcie. Zamiast kupować drogie detergenty, specjalistyczne gąbki i szczotki, wystarczy wsypać do garnka kilka łyżek... soli! Przyprawa rozpuści zalegający osad i ułatwi ci pozbycie się go.

Po zasypaniu naczynia dolej do niego wystarczająco dużo wody, tak aby cała sól znalazła się pod jej taflą. Tak przygotowany roztwór zostaw na całą noc. Rano zagotuj mieszaninę, a po jej przestudzeniu przetrzyj garnek gąbką. Na sam koniec dokładnie przepłucz naczynie.

Inne pożyteczne funkcje soli. Co można nią czyścić?

Sposobu z solą nie należy ograniczać wyłącznie do garnków. Przyprawa świetnie usuwa różnego rodzaju osady i naloty. Jeśli zauważysz, że na twoich sztućcach pojawiły się niechciane zabrudzenia, koniecznie wypróbuj to rozwiązanie. 

Sól sprawdzi się także przy czyszczeniu odbarwień. Jeśli pomieszasz ją z sokiem z cytryny, otrzymasz środek, który w kilka chwil pozbędzie się niechcianych plam, resztek jedzenia oraz nada dawnego koloru wypłowiałym lub wyblakłym elementom sprzętu kuchennego. 

Więcej o: