W zlewie myjemy naczynia, owoce i warzywa - nic więc dziwnego, że narażony jest na różne zabrudzenia. Resztki jedzenia czy osady z brudu i kamienia najlepiej usuwać regularnie. Nie potrzebujemy do tego silnych środków chemicznych. Równie skuteczne okazują się domowe sposoby.
Choć zabrzmi to jak oczywistość, do regularnego czyszczenia zlewu najlepiej nada się zwykły płyn do mycia naczyń. Wystarczy, że po zmywaniu przetrzesz powierzchnię gąbką z odrobiną płynu, a następnie spłuczesz i wytrzesz do sucha ściereczką. Zapobiegnie to plamom i zaciekom z kamienia.
Gdy mamy bardzo twardą wodę lub zapominamy o regularnym wycieraniu zlewu, na jego powierzchni pojawiają się nieestetyczne zacieki i plamy. Na szczęście można je usunąć przy pomocy sody oczyszczonej. Oto, jak to zrobić:
Takie dokładniejsze czyszczenie warto przeprowadzać co 2-3 tygodnie.
Po umyciu zlewu i wyczyszczeniu go z osadu z kamienia i plam, warto zadbać o jego odpowiednią konserwację. Doskonale nada się do tego zwykły olej kuchenny. Wystarczy, że odrobiną oleju przetrzesz i wypolerujesz zlewozmywak. Dzięki temu będzie błyszczał, a jego powierzchnia będzie odpowiednio zabezpieczona.