Jak wyczyścić piekarnik? Prosty sposób na tłuste i zaschnięte plamy. Kosztuje tylko 2 zł!

Brudny piekarnik może znacząco wpłynąć na smak przyrządzanych w nim potraw. Dokładne wysprzątanie tego urządzenia jest naprawdę czasochłonne. Na szczęście istnieje tani sposób, dzięki któremu można to zrobić o wiele szybciej. Jak wyczyścić piekarnik? Ten produkt za niecałe 2 zł to prawdziwy pogromca zabrudzeń.

Każdy entuzjasta domowych wypieków wie, jak bardzo brudny piekarnik wpływa na smak przygotowywanych potraw. Doszorowanie zaschniętych plam potrafi być bardzo męczące, na szczęście ten domowy sposób skraca cały ten proces. Jak wyczyścić piekarnik nawet z najtrudniejszych zabrudzeń? Wystarczy kupić jeden produkt za niecałe dwa złote!

Zobacz wideo Domowe myki na czysty piekarnik

Jak wyczyścić piekarnik? Soda oczyszczona i ocet rozwiążą ten problem

Soda oczyszczona i ocet to jedne z najtańszych produktów, które można użyć do domowych porządków. Koszt rzędu kilku złotych bynajmniej nie oznacza słabej jakości. To właśnie z pomocą tych dwóch składników, można w prosty sposób doczyścić nawet najgorsze zabrudzenia. 

Wystarczy, że połączyć jedną łyżkę sody, octu i wody. Dokładnie wymieszaj trzy substancje, po czym przelej je do atomizera lub spryskiwacza. Możesz nią spryskać zarówno metalowe elementy piekarnika, jak i jego szybkę. Dla lepszego efektu, po nałożeniu mieszaniny na powierzchnię urządzenia, pozwól jej pracować przez kilka minut, a następnie dokładnie ją wytrzyj i przemyj.

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą pary wodnej?

Kolejnym sposobem na wyczyszczenie piekarnika, jest wykorzystanie opcji samoczyszczenia. Ten program dostępny jest w wielu sprzętach tego typu. Do blachy włożonej do urządzenia dolej trochę wody, po czym ustaw termoobieg i temperaturę 200 stopni Celsjusza. Pozwól piekarnikowi nagrzewać się od kilkunastu minut do pół godziny. Po tym zabiegu sprzęt powinien być o wiele czystszy niż przedtem. Jeśli jednak zaschnięte plamy tłuszczu nadal nie będą chciały zejść, skorzystaj ze sposobu z sodą i octem.

Więcej o: