Jakie rośliny podlewać drożdżami? Niezawodny nawóz, dzięki któremu kwiaty będą pięknie i bujnie rosły

Zamiast wydawać krocie na chemiczne nawozy, podobny efekt można uzyskać, stosując prosty i naturalny sposób. Wystarczą jedynie... drożdże. Jeśli do nawożenia kwiatów użyjesz tego produktu, nie tylko wzmocnisz ich wzrost, ale także ochronisz je przed szkodnikami. Jakie rośliny możesz podlewać drożdżami? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Zadbaj o swoje rośliny, by żyły dłużej i pozostawały świeże

Nawóz z drożdży to jeden z najlepszych domowych sposobów na zdrowe i bujne kwiaty. Ten środek nadaje się zarówno do roślin doniczkowych, jak i do upraw w ogrodzie. Można go bez większych problemów wprowadzić do codziennej pielęgnacji. Jakie rośliny podlewać drożdżami? Oto kilka przykładów.

Jakie rośliny podlewać drożdżami. Te gatunki dadzą najlepsze efekty

Za stosowaniem nawozu z drożdży przemawia jego pozytywny wpływ na rozwój roślin. Roztwór stymuluje rozrost systemu korzeniowego, czyli przyspieszenie wzrostu rośliny i jej kwiatów. Dzięki składowi bogatemu w witaminy i minerały substancja chroni uprawy przed atakiem grzybów oraz użyźnia glebę. Wszystkie te właściwości sprawiają, że kwiaty, warzywa, a także owoce stają się po jakimś czasie bujne i pozostają zdrowe przez długi czas.

Jakie rośliny podlewać drożdżami? Tę kurację zaleca się zwłaszcza przy hodowli:

  • krzewów (np. hortensja, róża, porzeczka),
  • drzew (np. bukszpan, tuja, cis),
  • krzaczków owocowych (truskawki, poziomki),
  • wszelkiego rodzaju roślin doniczkowych (storczyk, paprotka, skrzydłokwiat, monstera).

Ten domowy nawóz sprawdzi się także przy uprawie pomidorów, ogórków i innych warzyw.

Jak zrobić nawóz z drożdży? Naturalny sposób na bujne rośliny

Zrobienie naturalnego nawozu jest bardzo proste. Są na to dwa sposoby: przygotowanie go z drożdży niesfermentowanych i sfermentowanych. W pierwszym przypadku musisz rozdrobnić jedną kostkę produktu i zalać ją 10 litrami ciepłej wody. Mieszankę odstaw na około godzinę, po tym czasie nawóz będzie gotowy do użycia.

Drugi sposób wymaga rozdrobnienia 100 gramów drożdży, które następnie należy zasypać 200 gramami cukru. Po 2 godzinach zalej mieszankę 10 litrami ciepłej wody, dokładnie przemieszaj i zostaw do sfermentowania na tydzień. Na sam koniec należy rozcieńczyć powstały roztwór w proporcjach 1:40.

Więcej o: