Przypalenia, zaschnięte plamy i resztki jedzenia trudno jest usunąć. Gdy nie czyścimy patelni dokładnie, problem tylko się pogłębia. Zadanie ułatwić może domowej roboty pasta. Dzięki niej patelnia będzie lśniła jak nowa.
Do dokładnego umycia patelni idealnie nada się soda oczyszczona i ocet. Te dwa składniki są niezbędne w każdej kuchni. Doskonale rozprawią się z nawet najtrudniejszymi zabrudzeniami. Jak przygotować taką pastę?
Sodą i octem możemy wyczyścić nie tylko patelnię, lecz także garnki, blachy czy zlew. Jeśli nie masz pod ręką octu, możesz sięgnąć po wodę utlenioną. W połączeniu z sodą oczyszczoną szybko rozprawi się z brudem i zaschniętym tłuszczem.
By nie dopuścić do powstawania uporczywych zabrudzeń, czyść patelnię dokładnie po każdym użyciu.
Z przypaleniami, które pojawiają się na zewnętrznej stronie naczyń, szczególnie podczas korzystania z kuchenek gazowych, doskonale poradzi sobie sama soda oczyszczona. Wystarczy nałożyć na plamy pastę z sody i wody, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Po kilku godzinach wystarczy wyszorować naczynia szczotką lub gąbką i umyć pod bieżącą wodą.