Jak wyczyścić brudną patelnię? Wystarczą dwa produkty, aby lśniła jak nowa! Masz je w kuchni

Brudna patelnia to prawdziwa zmora. Zaschnięte resztki jedzenia i tłuszcz to problem, z którym nie zawsze umiemy sobie poradzić. Jak wyczyścić patelnię? Pomocna może być domowej roboty pasta.

Przypalenia, zaschnięte plamy i resztki jedzenia trudno jest usunąć. Gdy nie czyścimy patelni dokładnie, problem tylko się pogłębia. Zadanie ułatwić może domowej roboty pasta. Dzięki niej patelnia będzie lśniła jak nowa.

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Jak wyczyścić brudną patelnię? Wystarczą dwa składniki

Do dokładnego umycia patelni idealnie nada się soda oczyszczona i ocet. Te dwa składniki są niezbędne w każdej kuchni. Doskonale rozprawią się z nawet najtrudniejszymi zabrudzeniami. Jak przygotować taką pastę?

  • Na początek usuń resztki jedzenia i tłuszczu z patelni. Możesz użyć do tego ręcznika papierowego. Pamiętaj, by nie czyścić gorącej patelni.
  • Następnie pokryj patelnię grubą warstwę sody oczyszczonej.
  • Proszek polej octem i odczekaj chwilę.
  • Wyszoruj patelnię przy pomocy szczotki lub gąbki. Uważaj jednak, by nie zarysować powierzchni.
  • Po wszystkim umyj naczynie wodą.

Sodą i octem możemy wyczyścić nie tylko patelnię, lecz także garnki, blachy czy zlew. Jeśli nie masz pod ręką octu, możesz sięgnąć po wodę utlenioną. W połączeniu z sodą oczyszczoną szybko rozprawi się z brudem i zaschniętym tłuszczem.

By nie dopuścić do powstawania uporczywych zabrudzeń, czyść patelnię dokładnie po każdym użyciu.

Czyszczenie patelni i garnków sodą oczyszczoną

Z przypaleniami, które pojawiają się na zewnętrznej stronie naczyń, szczególnie podczas korzystania z kuchenek gazowych, doskonale poradzi sobie sama soda oczyszczona. Wystarczy nałożyć na plamy pastę z sody i wody, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Po kilku godzinach wystarczy wyszorować naczynia szczotką lub gąbką i umyć pod bieżącą wodą.

Więcej o: