Otwieranie słoików nie należy do najłatwiejszych zadań, które stoją na drodze entuzjastów gotowania. Co prawda, na rynku można znaleźć różne otwieracze, jednak ich koszt może wynosić nawet 200 złotych. To zdecydowanie za dużo, nawet w przypadku sprzętu z najwyższej półki. Jeśli nie chcesz przepłacać, koniecznie sprawdź jak otwierać słoiki bez użycia siły.
Jeden z najciekawszych, a jednocześnie najprostszych sposobów zaprezentował na swoim profilu na Facebooku znany szef kuchni - Jasiek Kuroń. Kucharz do otwarcia słoika używa jedynie otwieracza do butelek. Wystarczy, że za pomocą urządzenia podważysz jedną stronę wieczka, a zakrętka sama odskoczy. Jeśli chcesz zobaczyć, jak dokładnie wygląda cały ten proces, obejrzyj wideo pod spodem.
Prostota tego sposobu niesie ze sobą znaki zapytania. Czy zakrętka po takim otwarciu będzie ponownie nadawać się do użytku? Takie pytanie pojawiło się także pod postem kucharza. Jasiek Kuroń odpowiedział na nie następująco:
Wystarczy nie wyginać na siłę nakrętki i nadaje się świetnie. Od 10 lat naprzemiennie z Anetą to stosujemy i nie wiem, po co wyginać na siłę nakrętkę to raz — bo wystarczy tylko upuścić powietrza, a dwa podobne patenty to podważenie nożem lub obicie o kant stołu. Zdecydowanie bardziej ryzykowne.
Kolejnym znanym od lat sposobem na otwarcie zassanego wieczka jest wrzątek. Wystarczy, że wstawisz słoik na kilka minut do gorącej wody. W ten sposób ze słoika zniknie podciśnienie, a zakrętka trochę się rozszerzy. Ten sposób działa najlepiej w przypadku metalowych wieczek. Co zrobić, jeśli twoja nakrętka wykonana jest z innego materiału? Najlepszym sposobem jest delikatne popukanie jej drewnianą łyżką. Zaledwie kilka uderzeń powinno ułatwić nam jej otwarcie.