Zdrowe śniadanie powinno być podstawą żywieniową nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych. To właśnie ten posiłek odpowiada za dobry start dnia. Z tego powodu nie można pozwolić, aby w miejscu dobrych dla organizmu składników, pojawiły się cukry, tłuszcze nasycone i puste kalorie. Oto kilka popularnych produktów, których lepiej unikać na śniadanie.
Wielu z nas nie ma czasu na poranne gotowanie skomplikowanych posiłków. Z tego powodu najczęściej sięgamy po proste przepisy, które można przygotować w kilka minut. W ten sposób płatki z mlekiem stały się jednym z najpopularniejszych dań na śniadanie. Największe marki mają w swoich składach masę cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Częste spożywanie tych substancji może wywołać cukrzycę typu 2, próchnicę, a także powodować nadwagę, czy nawet otyłość. Co gorsza, duży procent płatków śniadaniowych reklamowany jest jako zdrowa żywność.
Zamiast kupować gotowe mieszanki musli, lepiej jest skomponować je samemu. Tylko w ten sposób jesteśmy w pełni świadomi tego, co znajduje się w pudełku. Płatki owsiane, jęczmienne i pełnoziarniste świetnie komponują się zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi owocami. Pasują do nich także orzechy, nasiona oraz ziarna takie jak len, sezam bądź chia.
Różnego rodzaju parówki i kiełbaski to częsty śniadaniowy wybór Polaków. Niestety, to właśnie w tych produktach można znaleźć najwięcej mięsa oddzielanego mechanicznie. Częste spożywanie mięsa przetworzonego, jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, może mieć wpływ na zwiększenie zachorowania na raka jelita grubego. Sięgając zatem rano po ulubione parówki, warto najpierw sprawdzić ich skład.
Kolejnymi produktami, których nie powinno się jeść na śniadanie, są kremy do smarowania pieczywa. Orzechowe, kakaowe, czy też ciasteczkowe smarowidła prawie zawsze składają się w głównej mierze z tłuszczów nasyconych i cukrów. Zdrowszą alternatywą jest niesłodzone masło orzechowe, które zawiera dużą ilość witaminy E, kwasu foliowego, fosforu, potasu magnezu i cynku.
Na czas śniadania warto także zrezygnować z białego pieczywa. Przy jego produkcji usuwa się z ziaren zbóż łuski i bielmo — elementów bogatych w składniki odżywcze i minerały. Zamiast niego lepiej sięgnąć po ciemne pieczywo, najlepiej pełnoziarniste lub mieszane. Produkty tego typu bogate są w witaminy z grupy B, a także żelazo, cynk i magnez. Co więcej, dzięki zawartemu w ich składzie błonnikowi, wspierają pracę jelit.