Jedynym sposobem na bujnie kwitnący ogród jest znajomość wymogów rosnących w nim roślin. Hortensje oraz rododendrony uwielbiają kwaśną glebę, która zwykle nie służy innym kwiatom. Jak przygotować takie podłoże? Jest na to jeden prosty sposób wykorzystujący... fusy po kawie. Przetestuj ten sprawdzony trik i spraw, żeby twoje rośliny wyrosły piękne i bujne.
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez porannej kawy. Po jej zaparzeniu zwykle od razu wyrzucamy fusy do kosza na śmieci. Jeśli jednak uprawiasz hortensje lub rododendrony, to lepiej zachowaj resztki porannego napoju i użyj ich do pielęgnacji tych krzewów. Wszystko dzięki bogatemu w minerały składowi kawy. Można tam znaleźć m.in. azot, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez czy chrom. Każda z tych substancji wspomaga prawidłowy rozwój roślin. Poza tym fusy doskonale zakwaszą glebę, co także przysłuży się pielęgnacji hortensji, rododendronu, a nawet skrzydłokwiatu.
Fusy można wykorzystać także jako odżywkę do kwasolubnych roślin. Wystarczy, że połączysz ze sobą 10 litrów wody i dwie szklanki resztek po kawie. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do konewki. Podlej kwiaty i krzewy powstałą zawiesiną, zanim fusy całkowicie opadną na dno. Zabieg powtarzaj raz na dwa-trzy tygodnie. Jako nawozu możesz także użyć skórki po bananie. Owoc bogaty jest w fosfor i potas, które pomagają roślinie kwitnąć przez długi czas. Wystarczy, że wrzucisz kilka obierek do słoika i zalejesz je wodą. Po kilku dniach nawóz będzie gotowy.