Tych produktów nie można mrozić. Może to negatywnie wpłynąć na ich smak, a także nasze zdrowie

Mrożenie to najprostszy sposób na zachowanie i niemarnowanie żywności. Nie każdy produkt nadaje się jednak do przechowywania w zamrażarce. Sprawdź, jak robić to prawidłowo i czego nie wolno nie mrozić.

Mrożenie to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na przechowywanie produktów. Prawidłowo zamrożona żywność nie straci właściwości odżywczych czy smaku. Dłużej zachowa też swoją świeżość. Zanim jednak zabierzesz się za tę czynność, sprawdź, których produktów nie można mrozić. Dzięki tym poradom nie zmarnujesz czasu ani pieniędzy.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Czego nie można mrozić? Tych produktów lepiej nie wkładaj do zamrażarki 

Nie każdy produkt nadaje się do przechowywania w zamrażalniku. Jednym z nich są świeże warzywa z dużą zawartością wody. Chodzi m.in. o ogórki, rzodkiewki czy seler naciowy. Po rozmrożeniu tracą swój wygląd i nie nadają się do spożycia. Mrożenie kiepsko wpływa też na świeże zioła, jak bazylia czy mięta. Czosnek po mrożeniu staje się gorzki — jego też lepiej nie wkładaj do zamrażalnika.

Nie powinno się mrozić również świeżych owoców z dużą zawartością wody. Pomarańcze, grejpfruty czy winogrona tracą jędrność — wciąż nadają się jednak do koktajli i deserów.

Nigdy nie wkładaj do zamrażarki świeżych jajek w skorupce. Takie jajko pęka i może wylać się do wnętrza urządzenia. Świeże jajka lepiej mrozić w pojemnikach, najlepiej oddzielnie białka i żółtka. Gotowane jajka z kolei po rozmrożeniu stają się twarde i niesmaczne.

Do zamrożenia nie nadają się produkty już odmrożone, w szczególności mięso. W trakcie rozmrażania namnażają się drobnoustroje i powtarzanie tego procesu sprawi, że spożycie takiego produktu nie będzie zdrowe. Dotyczy to niestety większości mięs dostępnych w sklepach. Nadmiar możesz jednak spokojnie mrozić po obróbce termicznej.

Lepiej nie mrozić też jogurtów czy miękkich serów. Rozwarstwiają się, zmienia się ich konsystencja i pogarsza smak. To samo dotyczy majonezu czy dań z dodatkiem śmietany.

Nie wkładaj do zamrażalnika napojów gazowanych. Pod wpływem niskiej temperatury butelka może po prostu wybuchnąć.

Nie wolno mrozić produktów nieświeżych. Choć to brzmi jak oczywistość, lepiej o tym pamiętać. Potrawy, które już kilka dni przechowywane były w lodówce, nie powinny trafiać do zamrażarki. Stracą bowiem swoje wartości odżywcze.

Jak prawidłowo mrozić świeże produkty?

Warzywa najlepiej mrozić już pokrojone i zblanszowane. Wystarczy, że wrzucisz je na minutę lub dwie do wrzątku, a następnie przełożysz do miski z lodem lub przelejesz zimną wodą. Po wszystkim osusz i umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia. Wcześniej możesz je wrzucić na tacę i zamrozić. Dzięki temu nie posklejają się w woreczkach. Nie musisz blanszować marchewki, pietruszki czy cukinii. Pokrojona papryka po mrożeniu sprawdzi się w gulaszu, leczo czy jako dodatek do sosu.

Mrożone owoce doskonale nadają się do ciast czy koktajli. Przed umieszczeniem ich w zamrażarce dokładnie je umyj i osusz.

Więcej o: