Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Znamy prosty trik, jak temu zaradzić

Ogórki kiszone bez dwóch zdań zajmują specjalne miejsce w polskiej kuchni. Ten kwaśny przysmak pasuje idealnie do obiadu, można go kłaść na kanapki czy po prostu jeść bezpośrednio ze słoika. Często jednak, po wyciągnięciu ogórka okazuje się, że jest pusty w środku. Jak temu zaradzić? Oto prosty trik na pyszne i pełne ogórki.

Ogórki kiszone oprócz charakterystycznego smaku mają jeszcze jedną, dość często pojawiającą się cechę – są puste w środku! Zamiast chrupiącej skórki i charakterystycznego syczenia, wydrążone ogórki tryskają sokiem na wszystkie strony. Istnieje jednak sprawdzony sposób na to, jak temu zapobiec. Dlaczego są puste w środku? Powodów jest więcej, niż ci się wydaje.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej Wybierz serwis

Dlaczego ogórki są puste w środku? Najczęstsze powody

Jednym z najczęstszych powodów, przez który kiszone ogórki stają się puste w środku, jest ich odmiana. Śremski, Borus i Octous to najlepsze możliwe wybory. Warto także wiedzieć skąd pochodzą warzywa. Te ze sprawdzonych źródeł lub bezpośrednio od rolnika będą najsmaczniejsze. O tym, czy ogórek nadaje się do kiszenia, świadczy też kilka innych elementów.

Najlepiej sprawdzą się ogórki małe, o miękkiej, jasnej i "kolczastej" skórce – taka barwa i miękkość świadczy o ilości stosowanych nawozów, kwasowości gleby i dobrym smaku. Natomiast duże, starsze ogórki mogły już po prostu utracić swój miąższ. Takie warzywa na pewno będą dziurawe po zakiszeniu. 

Dziurawe ogórki kiszone. Jak temu zapobiec?

Przede wszystkim pamiętaj o przygotowaniu odpowiedniej zalewy. Właściwe proporcje sprawią, że proces fermentacji będzie przebiegał prawidłowo. Sposób namaczania ogórków również wpływa na ich "dziurawienie". Każdy ogórek, przed zamoczeniem, powinniśmy opłukać w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Najlepiej jest trzymać warzywa w zalewie od czterech do sześciu godzin. Staną się dzięki temu jędrne i chrupkie, a dzięki soli zatrzymają w sobie wszystkie soki. 

Okazuje się jednak, że najprostszym trikiem na smaczne i pełne ogórki jest właściwy sposób ustawiania ich w słoiku. Przede wszystkim trzeba układać je dość ciasno, jeden obok drugiego. Nie możesz pozwolić, żeby swobodnie pływały w zalewie. Jeśli poukładane ogórki są dobrze osadzone w słoiku, możesz zacząć wkładać do niego czosnek i koper. 

Więcej o: