Twarda woda i częste używanie czajnika sprawiają, że na dnie i jego ściankach zaczyna gromadzić się osad z kamienia. Zmienia się smak wody, a zagotowanie jej zajmuje więcej czasu. Szczególnie gdy warstwa staje się coraz grubsza. W usunięciu osadu pomogą domowe sposoby. Dzięki nim szybko i skutecznie wyczyścisz czajnik.
Z grubą warstwą kamienia w czajniku najlepiej poradzi sobie ocet. Wystarczy, że do środka wlejesz ocet spirytusowy i wodę w proporcji 1:1. Po zagotowaniu pozostaw roztwór na godzinę. Na koniec wylej zawartość do zlewu, wypłucz i dokładnie umyj czajnik, a następnie ponownie zagotuj wodę. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu octu. Kamień skutecznie rozpuści się w takiej kąpieli, a dokładne wypłukanie pozwoli usunąć resztki osadu.
Kwasek cytrynowy nadaje się zarówno do czyszczenia czajników elektrycznych, jak i tych klasycznych. Wlej wodę do środka do połowy objętości urządzenia, a następnie wsyp torebkę kwasu cytrynowego. Zagotuj i pozostaw na 2-3 godziny. Ten środek jest łagodniejszy, dlatego na efekty trzeba czekać dłużej.
Zamiast kwasku cytrynowego w proszku, możesz użyć soku z cytryny. Wlej do środka szklankę soku i pozostaw na około godzinę. Nie gotuj! Po upływie tego czasu dokładnie umyj urządzenie i wypłucz wodą.
Do regularnego usuwania osadu z kamienia doskonale sprawdzą się obierki ziemniaków. Na dno wrzuć umyte skórki, zalej je wodą i zagotuj. Przy trudniejszych zanieczyszczeniach konieczne może być powtórzenie tej czynności. Pamiętaj, by w takiej sytuacji zawsze wymieniać obierki na świeże.