Owoce borówki są doskonałym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne czy antykancerogenne. Mają potężną dawkę witaminy C i przeciwutleniaczy. Z tego powodu warto po nie sięgać przez cały rok. Można je uprawiać w ogrodzie, na tarasie czy nawet na balkonie. O czym warto pamiętać? Dzięki tym poradom będziesz cieszyć się soczystymi owocami.
Borówka amerykańska doskonale czuje się w naszych ogrodach. Pochodzi z podobnej strefy klimatycznej, jest wytrzymała na mrozy i do tego wieloletnia. Odpowiednio pielęgnowany krzew może owocować nawet przez 20 lat. Ale zanim wybierzesz się do sklepu po sadzonki, upewnij się, że możesz zapewnić borówce odpowiednie warunki.
Krzew powinien rosnąć w słonecznym miejscu, najlepiej osłoniętym od wiatru. Nie toleruje gleby zasadowej. Borówka musi rosnąć w ziemi o kwaśnym odczynie. Podłoże powinno być też przepuszczalne i żyzne. Warto uzupełnić je np. korą i torfem, by dłużej utrzymywało wilgoć i odpowiednią kwasowość.
Borówki amerykańskie najlepiej jest sadzić wiosną (od marca do kwietnia) lub jesienią (od września do października). Jednak te posadzone wczesną jesienią przyjmą się najlepiej. Pierwsze owoce powinny pojawić się po ok. 3 latach od zasadzenia. Pamiętaj o regularnym podlewaniu rośliny. Borówka jest bardzo wrażliwa na przesuszenie.
Borówka potrzebuje kwaśnego podłoża. Z tego powodu sięgaj po kwaśne nawozy i unikaj tych, które wzbogacają glebę w wapń. Do nawożenia gleby możesz wykorzystać fusy z kawy.
Jednym ze sposobów jest podlewanie krzewów naparem. Pół szklanki fusów z kawy zalej 5 litrami wody i odczekaj, aż napęcznieją. Zamieszaj i podlej miksturą rośliny. Jeśli pijesz kawę bez cukru, mleka i innych dodatków, możesz też wykorzystać niedopite resztki rozcieńczone wcześniej wodą.
Fusy z kawy możesz też zebrać i wysuszyć. Gdy nazbierasz odpowiednią ilość resztek, wykorzystaj je jako ściółkę. Rozsyp wokół krzewów i wymieszaj z wierzchnią warstwą podłoża. Najlepiej zrób to przed deszczem lub podlewaniem.