Jak odświeżyć czerstwe bułki? Te banalne sposoby sprawią, że znów będą chrupiące

Uwielbiasz zjeść na śniadanie świeże pieczywo? Nie zawsze jednak czas pozwala na poranną wyprawę do piekarni. Nie oznacza to skazania na suche i twarde wypieki. Dzięki tym poradom dowiesz się, jak odświeżyć czerstwe bułki i będziesz cieszyć się chrupiącym pieczywem.

Codzienne wizyty w piekarni nie zawsze są możliwe. Szczególnie gdy w pobliżu nie mamy żadnej, a brak czasu i zapracowanie nie pozwalają na wizytę w sklepie każdego dnia. Na szczęście dzięki tym sprytnym sposobom sucha i czerstwa bułka na śniadanie już się więcej nie powtórzy.

Zobacz wideo Romantyczne śniadanie - serduszka z parówek

Sposoby na czerstwe pieczywo. Jak je przechowywać?

By uniknąć suchego pieczywa, zacznij od odpowiedniego przechowania. By było dłużej świeże, po przyniesieniu ze sklepu schowaj je do specjalnego woreczka albo owiń w ściereczkę z bawełny lub lnu. Pieczywo przechowuj w chlebaku lub pojemniku z naturalnych materiałów, jak np. drewno, pamiętając o ich regularnym sprzątaniu. Nie trzymaj bułek i chleba w foliowej torebce, to sprawia, że szybciej pleśnieją. Zapas świeżego pieczywa trzymaj w zamrażalniku, ale pamiętaj, by nie mrozić już raz rozmrożonych bułek.

Jak odświeżyć czerstwe bułki? Sposoby na suche pieczywo

Suche i czerstwe bułki to nie powód do ich wyrzucenia. Wciąż nadają się do jedzenia, ale przed spożyciem warto je odświeżyć. Dzięki temu będą smaczniejsze i chrupiące. Możesz to zrobić na 3 sposoby.

Bułkę owiń lekko zwilżonym wodą ręcznikiem papierowym i włóż do kuchenki mikrofalowej. Ustaw najwyższą moc i uruchom urządzenie na 10-15 sekund. Bułkę możesz też zwilżyć przy pomocy pędzla cukierniczego i mleka. Inną metodą na odświeżenie czerstwej bułki w mikrofalówce jest włożenie jej do środka razem z małym naczyniem wypełnionym wodą. Para powinna zmiękczyć pieczywo.

Kolejnym sposobem jest odświeżenie suchego pieczywa w piekarniku. Wystarczy kilka minut, by bułka odzyskała świeżość. Jak to zrobić? Uruchom piekarnik na ok. 140-150 stopni. Bułkę delikatnie zwilż wodą lub mlekiem i owiń w folię aluminiową. Włóż do rozgrzanego urządzenia na kilka minut.

Ostatnim ze sposobów na odświeżenie suchego pieczywa jest para wodna. Choć sposób ten zajmie trochę więcej czasu, zadziała równie skutecznie. Do garnka do gotowania na parze lub zwykłego wlej niewielką ilość wody i zagotuj. Ułóż czerstwe pieczywo na sitku i bawełnianej ściereczce, a następnie przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na chwilę. Pod wpływem pary bułka odzyska miękkość. Pamiętaj, by nie trzymać jej zbyt długo, bo zamieni się w papkę.

Suchy chleb doskonale sprawdzi się też w tostach francuskich, a czerstwa bułka — w burgerach. Twarde jak kamień bułki możesz zetrzeć na tarce i wykorzystać do obtaczania kotletów.

Więcej o: